Numericanal: Veilig Varen app voor Eijsden-Magraten en omgeving gelanceerd

18 april 2016

Numericanal partners hebben gewerkt aan ICT oplossingen voor de verbetering van de veiligheid op het water voor pleziervaartuigen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een app, ontworpen om te worden gebruikt op mobiele telefoons en tablets, waarin de bewegingen van beroepsvaart worden getoond in real time.

Numericanal partners Eijsden-Margraten, Eindhoven, Waterrecreatie Nederland en VNF hebben samengewerkt aan een platform op basis van de eisen van alle gebruikers van de binnenwateren. Water wordt een steeds belangrijker aandachtspunt voor het toerisme in het grensgebied tussen Vise, Eijsden en Maastricht. Met de bouw van de nieuwe sluis en de kruising van de Maas en het Albertkanaal en met de nieuwe tweede grootste binnenhaven in Europa in Oupeye is veiliger varen voor pleziervaartuigen steeds belangrijker geworden.

Om te voorkomen dat het gebruik van de gegevens leiden tot onaanvaardbaar lange download tijden heeft de ontwikkelaar vector kaarten op de app geïnstalleerd. Oorspronkelijk was het idee om met de huidige 3G en 4G mobiele netwerken te gebruiken. Vanwege lokale geografie was dit echter niet mogelijk. Een grensoverschrijdende Wi-Fi-netwerk werd geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de app kan worden gebruikt in het betreffende gebied.

App gebruikers krijgen informatie over de verblijfplaats van commerciële schepen in de nabijheid van hun boot met behulp van het automatische identificatie systeem (AIS). Pleziervaartuigen kunnen dan besluiten om door te varen of te wachten tot een commercieel schip is langsgevaren.

Lees hier meer over de Veilig Varen app

boaters-and-skippers-3

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel