Eerste tentoonstelling over waterrecreatie in Nederland: Wild van water

27 mei 2016

1

Ellen Davidzon – Joy of Life

 

Werken van o.a. Ruysdael, Avercamp Schelfhout en Rembrandt

Nederlanders zijn al eeuwen wild van water en vissen, varen, schaatsen en zwemmen maar al te graag. In het Zuiderzeemuseum is aan deze waterpret een tentoonstelling van 150 werken gewijd die Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen) gisteren opende. Nederlanders legden als eersten het landschap vast zoals het zich voordeed, een noviteit in de 17e eeuw. Dit resulteerde in een nieuwe traditie in de schilderkunst, fotografie en videokunst, met o.a. romantische en abstracte werken. De tentoonstelling toont een verzameling van deze verschillende kunstvormen, door de eeuwen heen, met onder andere werken van Van Ruysdael, Avercamp, Schelfhout, Leickert, Wout Berger en Co Westerik. Van Hollandse nuchterheid tot poëzie en sensatie.
De tentoonstelling Wild van water werd samengesteld door gastconservator Maartje van den Heuvel (Universiteit Leiden) en kwam tot stand dankzij steun van Waterrecreatie Nederland. Tot en met zondag 6 november zijn de 150 werken te bekijken in het binnenmuseum. Iedere zaterdag vinden er twee gratis rondleidingen plaats om 13.00 en 14.30 uur. Meer informatie vindt u hieronder en in het vorige bericht over de tentoonstelling.

Lobke Berkhout herkent haar eigen plezier met water in de tentoonstelling: ‘De combinatie van de audiotour en de verschillende kunstwerken zorgen ervoor dat je eigen fantasie gaat leven.’ Dat juist Lobke een deel van de audiotour insprak was voor haar vanzelfsprekend, ‘Als achtjarig meisje uit een watersportgezin, was Enkhuizen de plek waar vanuit we vele zeiltochten hebben gemaakt en waar ik ook met mijn eerste optimistje voer.’

Maartje van den Heuvel koos het werk ‘Joy of life’ van Ellen Davidzon als het campagnebeeld voor de tentoonstelling. ‘Het is heel basaal. Iedereen herkent dit gevoel, als kind spelen aan zee en in de branding. Die positiviteit in kunst is niet heel gewoon, dit is een feelgood tentoonstelling.’

Audiotour
Bekende Nederlanders en sporters deelden hun eigen passie voor en ervaringen met water. Dit alles is te beluisteren in de audiotour, die beschikbaar is via de izi.TRAVEL-app. Cabaretier Klaas van der Eerden en de bekende sporters Lobke Berkhout (vijfvoudig wereldkampioene zeilen), Nick Driebergen (voormalig Olympisch zwemmer) en Gianni Romme (voormalig Olympisch kampioen langebaanschaatsen en schaatstrainer) vertellen over hun plezier met water: hoe werk je met water of geniet je optimaal van water?

Bron: Zuiderzeemuseum

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel