Brug- en sluisbediening in Zwolle en Meppel vanaf 2018 op afstand

02 juni 2017

Het Rijk, de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel zijn overeengekomen om uiterlijk op 1 januari 2018 de bruggen en sluizen in de regio Zwolle-Kampen-Meppel op afstand te bedienen.

Flexibele brug- en sluisbediening
In het afgelopen jaar is er al een verbeterslag gemaakt door een meer vraaggestuurde bediening toe te passen. Dat betekent dat de inzet van bedienend personeel flexibel gebeurt op die tijdstippen dat er daadwerkelijk binnenvaartschepen willen passeren. Met de bediening op afstand vanaf 2018 wordt beoogd de service aan de vaarweggebruikers te verhogen. De betrokken beheerders willen hiermee het goederenvervoer over water stimuleren. 
Meppelerdiepsluis en Spooldersluis
De bediening op afstand voor de verschillende gemeentelijke bruggen en een provinciale brug, wordt vanaf 2018 vanuit de Meppelerdiepsluis en Spooldersluis uitgevoerd. In Zwolle gaat het om de Hofvlietbrug, Holtenbroekerbrug, Twistvlietbrug en Mastenbroekerbrug. In Hasselt om de provinciale Zwartewaterbrug en in Meppel om de Eshuisbrug, 2 Kaapbruggen en de Galgenkampbrug.De realisatie van de noodzakelijke technische werkzaamheden, om de bruggen daadwerkelijk op afstand te kunnen besturen, is in handen van de gemeenten Zwolle en Meppel. Het Rijk, de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel betalen hiervoor gezamenlijk € 1 miljoen.

Na de realisatie van de bediening op afstand zijn de bedientijden vanuit de Spooldersluis en Mepperlerdiepsluis:

  • Van maandag tot en met zaterdag van 06.00 tot 22.00 uur.
  • Op zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Bron: Rijkswaterstaat

Vorig artikel
Volgend artikel