Zwemwaterkwaliteit in Nederland verder verbeterd

01 juni 2017

De inspanningen om het zwemwater in Nederland schoner te krijgen werpen vruchten af: bijna 95% van alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland voldoet aan de minimale kwaliteitseisen. Dat blijkt uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Om mensen gezond en veilig te kunnen laten zwemmen, worden in Europa alle officiële zwemwaterlocaties onderzocht volgens de Europese zwemwaterrichtlijn. In Nederland zorgen het Rijk, provincies en waterschappen voor schone en veilige zwemwateren.

Verbetering ten opzicht van 2015
De rapportage van het EMA laat zien dat het water op zwemlocaties in Nederland over het algemeen van goede kwaliteit is en dat er een kleine verbetering is opgetreden ten opzichte van 2015.

Binnenwateren
Desondanks heeft Nederland ten opzichte van andere Europese landen een relatief hoog percentage zwemwaterlocaties met een slechte kwaliteit (2,6%). Vorig jaar was dat nog 3,4% en in 2014 bijna 5%. De oorzaak is dat Nederland veel (714) zwemwaterlocaties heeft waarvan een groot deel (622) in het binnenland liggen.

Binnenwateren, zoals meren, plassen en speelwateren, worden belast met meer verontreinigingsbronnen, waardoor problemen kunnen voorkomen zoals blauwalg.

Zwemwater-app
Het Rijk, de provincies en de waterschappen verrichtten de laatste jaren samen extra inspanningen om de waterkwaliteit in de zwemwaterlocaties op orde te krijgen. Hierdoor is de zwemwaterkwaliteit verbeterd. Voor sommige zwemwateren blijkt dat er nog extra maatregelen nodig zijn.

Actuele informatie over officiële zwemplekken is te vinden op zwemwater.nl of via de gratis Zwemwater-app voor Android of iOS.

Bron: UVW

Vorig artikel
Volgend artikel