185 Blauwe Vlaggen uitgereikt aan jachthavens en stranden

http://blauwe-vlag-uitreiking-2018
04 mei 2018

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. De Blauwe vlaggen 2018 werden donderdag 3 mei uitgereikt op Jachthaven Uitgeest te Uitgeest.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De onderscheiding is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Blauwe Vlag terug in Katwijk aan Zee

Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben. De jury van Blauwe Vlag is verheugd dit jaar na een afwezigheid van 9 jaar de Blauwe Vlag erkenning weer aan Katwijk aan Zee toe te kennen, voor het strand Boulevard Zuid.

Nieuwkomers

De Blauwe Vlag wordt voor het eerst toegekend aan de Jachthaven Cadzand; Jachthaven WSV het Spui (Oud Beijerland); Jachthaven Uitdam en Jachthaven Resort Veluwemeer (Nunspeet).

Groene Wimpel

22 jachthavens ontvangen naast Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. (onder andere door duurzame inkoop, gebruik duurzame (bouw)materialen, energiebesparing, schoonmaakmiddelen, waterbesparing, maatschappelijke betrokkenheid, groenbeheer, transport en keten-verantwoordelijkheid.

Herkenningssymbool

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

(Foto via Facebookpagina Blauwe Vlag)

Vorig artikel
Volgend artikel