Doorzichtige kano’s laten onderwaterwereld Leeuwarden zien

http://doorzichtige-kano-wetterskip-fryslan
03 mei 2018

Wetterskip Fryslân heeft eind april tien doorzichtige kano’s te water gelaten bij het Leeuwarder Stadsstrand. Met deze bijzondere kano’s wil het waterschap iedereen laten genieten van de onderwaterwereld van de Potmarge en de Leeuwarder grachten. Bezoekers van het Waterfestival konden de kano’s zaterdag 28 en zondag 29 april uitproberen.

Doorzichtige kano

Tijdens een vaartochtje in de doorzichtige kano ervaar je hoeveel schoner het water van de Potmarge en de Leeuwarder grachten is geworden. Dijkgraaf Paul van Erkelens: “Twintig jaar geleden kon je nog geen 30 centimeter ver in het water kijken. Dankzij ‘de Blauwe Diamant’, een gezamenlijke aanpak van waterschap, gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân, is de waterkwaliteit van de grachten en de Potmarge flink verbeterd. Het water is nu vaak zelfs tot meer dan 1 meter diepte helder.”

Onderwaternatuur

De bodem van de tweepersoons kano werkt als een vergrootglas. Zo kun je de onderwaternatuur beter zien. Hoe schoner het water, hoe dieper de zon kan doordringen. Daardoor kunnen waterplanten beter groeien en waterdiertjes en vissen zich ontwikkelen. En dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In de kano’s liggen zoekkaarten waarmee de planten en dieren zijn te herkennen. En een vuilniszakje om zwerfvuil mee te nemen.

Wetterskip Fryslân importeerde de kano’s uit Florida voor WaterConnecting 2018,het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 vol waterevents in en rond Leeuwarden. Hieronder een impressie van een tochtje met de onderwaterkano.

(Foto boven: Jaap Spieker)

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel