Organisatie blikt tevreden terug op Sail Leiden, kans op vervolg

http://sail-leiden
22 augustus 2018

Ruim 120.000 bezoekers kwamen het laatste weekend van juli naar Leiden, waar de eerste editie van het evenement Sail Leiden plaatsvond. De organisatie toont zich tevreden en onderzoekt de mogelijkheden voor een vervolg over enkele jaren.

200 schepen

Van 27 tot en met 29 juli stroomde de binnenstad van Leiden vol met zo’n 200 historische schepen, de meesten lid van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Deze vereniging zet zich in voor het behoud van oude bedrijfsvaartuigen en komt eenmaal per jaar samen voor een reünie. Het gaat om allerhande schepen die vroeger de economie van Nederland draaiende hielden.

Sail

Het initiatief voor Sail Leiden komt bij de leden van de Stichting Historische Haven Leiden vandaan. Het idee werd geboren toen een deel van de LVBHB-schepen zich in 2015 in en rond Leiden had verzameld, destijds op doortocht naar Sail Amsterdam. Die bijeenkomst was iedereen zo goed bevallen dat besloten werd om in 2018, in Leiden het Jaar van het Water, het grootschalige Sail Leiden te organiseren.

Vlootschouw

Op vrijdag werd het evenement onder tropische temperaturen geopend met een vlootschouw afgenomen door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en de Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft. Gedurende het weekend konden bezoekers de historische schepen van binnen bekijken en was er volop aandacht voor de geschiedenis en oude ambachten. In de ‘Drijf-In’ bioscoop in de Haven waren ’s avonds films als Titanic te zien.

sail-leiden-terra-nova
De doorkomst van vlaggenschip Terra Nova

Het Leids zeemanskoor Rumor di Mare organiseerde het Sea Folk & Shantyfestival op verschillende podia in de stad. De optredens van de binnen- en buitenlandse groepen waren een groot succes. Verder was er een veiling van groenten op de Aalmarkt vanaf de zogeheten Westlanders die bijna tweeduizend euro opbracht voor stichting Nadja. Bekende Leidenaren traden op als veilingmeesters, zoals Merijn Tinga de Plastic Soup Surfer, raadslid Juliette Gilissen en marktkoopman Ilias El Marsse.

Bruggen weer open

Voorafgaand aan Sail Leiden werden verschillende bruggen in de stad in ere hersteld, zodat ze weer konden draaien om de oude schepen door te laten. Hierdoor werd het mogelijk om de schepen ook echt in de oude binnenstad van Leiden te leggen. Tussen de verschillende locaties voeren watertaxi’s die mede door het mooie weer erg populair waren. Op de Leidse grachten gold tijdens het Sail-weekend éénrichtingsverkeer op grachten om het vaarverkeer in goede banen te leiden.

Meer informatie en een sfeerimpressie op www.sail-leiden.nl.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel