Sportvisserij Nederland geeft tips voor loodvrije alternatieven

http://sportvisserij-nederland-loodvrij
27 september 2018

Het lood waarmee sportvissers hun vislijn verzwaren moet de deur uit. Maar de vissers zijn nog niet onverdeeld enthousiast over de alternatieven, bijvoorbeeld van steen, glas of ijzer. Sportvisserij Nederland belicht in Hét VISblad elke maand twee loodalternatieven en verzamelt alle alternatieven in een overzicht op de website: Loodalternatieven Sportvisserij Nederland.

Loodvrij vissen

Sportvisserij Nederland wil af van het gebruik van lood in de sportvisserij. Lood is slecht voor het milieu en is daarom al verbannen uit brandstof en andere producten. Nu moeten de sportvissers volgen. In een item in het NOS Journaal van 4 augustus 2018 vertelt een hengelsportwinkelier dat hij tussen de 1000 en 1500 kilo lood per maand verkoopt.

Item over sportvisserij  in NOS Journaal 04 augustus 2018:

Volgens Sportvisserij Nederland hebben de meeste vissers nog een flinke voorraad aan lood en ook is het lood in veel hengelsportzaken nog volop verkrijgbaar. Sportvisserij Nederland streeft naar 30 procent minder lood op 31 december 2021, en over tien jaar moet het helemaal verdwenen zijn.

Alternatieven voor lood

Vooralsnog zijn alternatieven voor lood nog niet breed verkrijgbaar, maar het aanbod neemt toe volgens de sportvissers. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van eigenhandig gefabriceerde alternatieven voor lood. Materialen zoals ijzer, steen, beton, glas en tungsten lenen zich hier uitstekend voor, zo schrijft Sportvisserij Nederland.

Bekijk het overzicht van loodvervangers en alternatieven op de website van Sportvisserij Nederland. Ook heeft de belangenbehartiger een dossier ‘Lood en de sportvisserij’ waarin alle artikelen over het onderwerp verzameld worden.

Vorig artikel
Volgend artikel