Schepen liggen scheef in de haven door lage waterstand

http://laagwater-giesbeek-omroep-gelderland2
25 oktober 2018

“Hopen dat het niet verder zakt”, zegt een recreatieschipper in de videoreportage die Omroep Gelderland in de jachthaven van Giesbeek, vlak aan de IJssel, maakte. Doordat het water zo’n drie meter lager dan normaal staat, liggen veel zeilschepen in de haven scheef. De kiel staat in de modder en de schepen hangen tegen de steigers aan.

Hopen op regen

Door de lange warme en droge zomer en herfst is in het hele land sprake van laag water op de rivieren. De booteigenaren hopen op regen in Duitsland en Zwitserland, zodat het waterpeil in de rivieren wat kan worden aangevuld. Ook de binnenvaart ondervindt al geruime tijd hinder van de lage waterstand, doordat minder lading vervoerd kan worden, zo schrijft de NOS.

Niet winterklaar

Voor de booteigenaren in Giesbeek levert het lage water nog een ander probleem op; de boten kunnen namelijk niet de kant op worden gehaald voor de winterstalling. Ook vrezen ze voor schade als het water nog verder daalt, of er een stevige wind op steekt. Voordat de winter zijn inval doet, zal er op zijn minst een meter water bij moeten komen.

Laagterecord Lobith

De afgelopen week is het waterpeil op de Rijn bij Lobith onder de historisch lage stand van 6.84 meter boven NAP van 24 augustus 2018 gedaald, zo schrijft Rijkswaterstaat. Op dinsdag 16 oktober 2018 werd een waterpeil van 6.73 meter boven NAP (daggemiddelde) bereikt. De komende periode zal de waterstand nog verder dalen, zo is de verwachting. De vorige keer dat het waterpeil zo laag stond was in 2011. Op 1 december werd toen een peil van 6.89 meter boven NAP gemeten.

Via de pagina Waterinfo van RWS zijn de actuele waterstanden te raadplegen.

(Foto: Omroep Gelderland)

Vorig artikel
Volgend artikel