Voorbereidingen groot onderhoud sluizen en bruggen Flevoland gestart

http://onderhoud-sluizen-bruggen-houtribsluizen-lelystad
04 oktober 2018

De provincie Flevoland kondigde eerder dit jaar aan de komende jaren alle bruggen en sluizen te zullen gaan renoveren. Nadat op 13 juni 2018 het contract met de aannemerscombinatie Croonwolter&dros – Hollandia Services is getekend, zijn de voorbereidingen nu gestart en is het onderhoud sinds 1 oktober 2018 in handen van deze aannemer. Eind maart 2023 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

Voorbereidingen

De renovatie is een omvangrijk project, waarbij op 16 verschillende locaties gewerkt gaat worden. Dat vraagt om goede voorbereidingen, zo laat de provincie weten in de nieuwsbrief over de renovatie. Sinds 2014 worden deze bruggen en sluizen ‘op afstand’ vanuit het provinciehuis bediend. Problemen met de elektrische installaties en mechanische onderdelen zorgden afgelopen jaren voor de nodige storingen en stremmingen, dat is dan ook één van de redenen voor de renovatie.

Bedieningssysteem

Voordat op locatie gestart kan worden met de renovatiewerkzaamheden, moet er eerst een ontwerp gemaakt worden voor het nieuwe bedieningssysteem. Het is de bedoeling dat elke brug en sluis die gerenoveerd is op het nieuwe bedieningssysteem overgaat. Er zullen dus een tijdje twee bediensystemen naast elkaar functioneren. Het nieuwe systeem wordt daarmee steeds uitgebreider en het aantal bruggen en sluizen dat via het oude systeem werkt wordt kleiner. In dezelfde nieuwsbrief staat ook een interview met een bedienmedewerker van de sluizen en bruggen, die laat weten blij te zijn met de komst van het nieuwe systeem.

Uitgangspunten

Voor de planning van het renovatiewerk, het groot onderhoud van de bruggen en sluizen geldt een aantal uitgangspunten, zo meldt de provincie.

  • In het recreatieseizoen in principe geen werkzaamheden die het scheepvaartverkeer hinderen
  • Per polder (Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk en Flevoland) wordt maximaal aan één brug, sluis of brug/sluiscombinatie tegelijkertijd gewerkt
  • Op 31 maart 2023 zijn alle werkzaamheden afgerond

De werkzaamheden zullen in 2019 starten.

Op de foto: De Houtribsluizen bij Lelystad. (https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken)

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel