Duitse branchevereniging: ‘Conjunctuur is overwegend positief’

http://duitse-watersportverbond-robert-wiedemann-1085611-unsplash
01 november 2018

In Duitsland houdt de stabiele economische situatie binnen de watersport aan en heerst er optimisme onder ondernemers. 81 procent van de ondervraagde bedrijven in het kader van de Business Survey van het Bundesverband Wassersportwirtschaft e.V. (BVWW) , beoordeelt de bedrijfssituatie even goed of beter dan in het voorgaande jaar. Dat is ongeveer zes procent minder dan in het voorgaande jaar.

Koud voorjaar

Door de matige seizoenstart, veroorzaakt door lang aanhoudende kou, hebben veel ondernemers in het eerste kwartaal slechte omzetten gedraaid. De boten bleven langer in de winterstalling en de gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden werden naar betere tijden verschoven.

Aanhoudende vraag

De vraag naar boten en jachten blijft op een hoog niveau. Bij boten van meer dan 7,5 meter lengte, registreerde 35-40 procent van de motorboothandelaren een stijgende omzet vergeleken bij dezelfde periode het jaar ervoor. De handelaren in motorboten kleiner dan 7,5 meter, waren minder tevreden. Hier kende bijna een derde van de ondernemingen een mindere omzet. Dit is heel ongebruikelijk voor een marktsegment dat in de afgelopen 5 jaar een continue groei heeft gekend. De exacte reden is onbekend, maar de Duitse watersportbedrijven speculeren dat de oorzaak kan ligging in verzadiging van de markt en lange levertijden.

Gekwalificeerd personeel dringend gewenst

De personele situatie in de branche blijft onder druk staan. 40,2 procent van de ondervraagde Duitse ondernemingen is van plan in de loop van het jaar personeel aan te nemen. Er worden vooral opgeleide medewerkers voor de verkoop en bovenal voor het technische bereik gezocht. Een onderzoek van de brancheorganisatie brengt aan het licht dat momenteel rond de 15 procent van de arbeidsplaatsen niet door adequate medewerkers kan worden bezet.

Voorzichtig optimisme

Over het conjunctuurverloop van de komende 2 tot 3 jaar zijn de ondervraagde ondernemingen iets terughoudender dan het afgelopen jaar. 40,2 procent van de ondernemers gelooft in verdere omzetstijgingen. Dit is 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Lees meer op www.bvww.org.

Bron: Boot aan boot – Foto: waterrecreatie op het Thuringer Meer – Robert Wiedemann

Vorig artikel
Volgend artikel