Veel aandacht voor houseboats tijdens HISWA Jachthavensymposium

http://hiswa-jachthavensymposium
20 november 2018

Op de derde en laatste dag van METSTRADE in RAI Amsterdam vond het achtste HISWA Jachthavensymposium plaats. Het symposium bestond uit een combinatie van beursbezoek aan METSRADE Show en het Marina & Yard Pavilion, netwerken en kennis delen.

Resultaten en cijfers

De ruim 120 aanwezigen startten na de lunch met een overzicht van de actualiteiten voor jachthavens en een update van de bereikte resultaten en plannen van de campagne Welkom op het Water. De meest actuele cijfers over Nederland als vakantieland werden helder verwoord door Kees van de Most van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC). Daarnaast kwam de opkomende trend van houseboats aan bod door een drietal gastsprekers op dit thema.

Nano-vakanties

In een overzicht werd de enorme groei van buitenlandse bezoekers aan ons land voorgespiegeld. De kansen van binnenlandse korte vakanties, Duitsland als blijvende groeimarkt, de opkomst van de hotelmarkt (meer luxe) en de korte “nano-vakantie” waren de hoofdpunten.

Houseboats als kans voor de jachthaven

De houseboats sluiten aan bij de vraag naar luxe, trekken nieuwe bezoekers naar de haven en zijn een aanvulling op het bestaande aanbod met ook extra omzet. Twee sprekers van de kant van fabrikanten, Gielissen Shipyard en La Mare Houseboats gingen in op de mogelijkheden, de voordelen en de opbrengsten die houseboats voor jachthavens bieden.

Ronald van Beers van NOVASOL Vakantiehuizen gaf de aanwezigen een inkijk in het vergroten van de verhuurmogelijkheden en waar havens bij exploitatie rekening mee dienen te houden. Meerdere havens hebben al ervaringen met toeristisch verhuurde houseboats. De komst van houseboats kan de jachthaven het nodige opleveren: de verhuur van de ligplaatsen en de komst van nieuwe gasten naar de haven, wat zorgt voor levendigheid en bestedingen.

Regelgeving

Tijdens de discussie gaven de aanwezige jachthaveneigenaren aan welke afwegingen zij maken bij het toevoegen van houseboats aan het aanbod in hun haven. De bedrijven zijn niet alleen aan zet bij de afspraken met investeerders, de keuze voor zelf exploiteren of uitbesteden, maar ook bij contractvorming en het handhaven van het havenregelement. Ook leven er veel vragen omtrent regelgeving en de contacten hierover met overheden. Feit is dat de houseboat nog relatief onbekend is en het niet altijd duidelijk is dat het een vaartuig betreft, maakt dat daar nog wel eens koudwatervrees is of handhavend wordt opgetreden.

Het is daarom van groot belang om een goed uitgewerkt plan te hebben en goed op de hoogte te zijn van de geldende lokale regels, zoals het bestemmingsplan of lokale verordening. De aanwezige professionele partijen en HISWA Vereniging willen hier gezamenlijk in optrekken. Het symposium werd dan ook besloten met de toezegging om vanuit de branche op dit punt te blijven samenwerken.

Bron: HISWA Vereniging

Vorig artikel
Volgend artikel