Waterstofschip Energy Observer maakt tussenstop in Amsterdam

http://energy-oberserver-amsterdam-erewater
10 april 2019

Op 5 april is de Energy Observer in Amsterdam aangemeerd. Deze door waterstof aangedreven catamaran is bezig met een rondreis van circa zes jaar, met 101 tussenstops in 50 landen. Doel van de reis is om onder extreme weersomstandigheden waterstof uit te testen. Waterstof is belangrijk voor de energietransitie en draagt bij aan schone scheepvaart. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en is heel stil.

Zeewater omzetten in waterstof

Het schip van 30 meter lang wordt aangedreven door elektromotoren die worden opgeladen door zonne-energie. De 168 m2 zonnepanelen aan boord zorgen voor 28Kw aan energie. Ook heeft het schip een elektrolyser aan boord die groene waterstof opwekt. Deze zet zeewater om in waterstof. Volgens kapitein en initiatiefnemer Victorien Erussard is dit het eerste schip in de wereld dat volledig zelfstandig waterstof kan produceren.

Schildje en ere-water

Namens Port of Amsterdam reikte Eduard de Visser, Directeur Strategie & Innovatie bij het havenbedrijf, een schildje uit aan de bemanning onder leiding van kapitein Vitorien Erussard en expeditieleider Jerome Delafosse van de Energy Observer. Ook kreeg het schip ere-water, dat is gebruikelijk wanneer een schip voor het eerst de haven van Amsterdam bezoekt.

Bezoeken van Energy Observer t/m 14 april

De Energy Observer vertrok in 2017 vanuit Frankrijk en zal in 2020 Tokyo aandoen tijdens de Olympische Spelen. Amsterdam is de 35ste tussenstop. De Energy Observer ligt tot en met 14 april bij het NDSM-terrein. Daar is ook een tentoonstelling over waterstof en is het schip te bezichtigen. Het schip ligt aan het NDSM-Plein 104 en is gratis toegankelijk van 10.00 tot 18.00 uur.

Lees meer over het bezoek van de Energy Observer aan Amsterdam.

Bron: Port of Amsterdam

 

Vorig artikel
Volgend artikel