Waterplanten als grondstof voor biocomposiet bagagewagen

http://waterplant_bagagewagen_seijsener
22 augustus 2019

In het IJsselmeergebied is de afgelopen maanden met maaiboten hard gewerkt aan het verminderen van de waterplantenoverlast. Dat levert flinke bergen maaisel op. Marina Muiderzand en Seijssener hebben hiervoor nu een bestemming gevonden: een vezel voor kunststof composiet waarvan bagagewagens kunnen worden gemaakt.

Tijdens de Hiswa te water is de nieuwe bagagewagen gepresenteerd.

Vezels

Lisan Kox, bedrijfsleider Marina Muiderzand, en Bas Durieux, directeur van Seijsener bespraken samen de mogelijkheden voor hergebruik van de bergen gemaaide waterplanten. Dit resulteerde in het idee voor de ontwikkeling van een bagagewagen waarin de waterplanten worden verwerkt. De waterplanten worden geoogst en fijngemalen tot vezels. Deze vezels worden vervolgens verwerkt in het kunststof van de bagagewagens.

Waterplanten als grondstof

Bas Durieux legt uit: “Als de sector kampt met een probleem waardoor het plezier in watersport afneemt, willen wij graag meedenken en werken om watersport vriendelijk en duurzaam te houden. Onlangs hebben wij campingzuilen van visnetten ontwikkeld en geproduceerd. Het is voor ons een unieke gelegenheid om de sector een oplossing te bieden voor de waterplanten overlast en tevens te innoveren met een nieuw duurzaam product dat ook nog circulair en lokaal is.”

Tijdens de Hiswa te water van 4-8 september 2019 heeft Seijsener de bagagewagen gepresenteerd. De eerste havens gaan de wagens nu gebruiken om de stevigheid te testen:

bagagekar-waterplanten-seijssener

(Visual boven: Seijssener)

Vorig artikel
Volgend artikel