Reevesluis tussen Dronten en Kampen in gebruik genomen

http://Reevesluis_Ijsseldelta
30 oktober 2019  Laatste update: 15 maart 2023

Sinds maandag 28 oktober 2019 is de nieuwe Reevesluis in het Drontermeer klaar voor gebruik. Schepen moeten voortaan door de schutsluis varen. De vaarroute door de schutsluis is ook de toekomstige definitieve vaarroute voor al het vaarwegverkeer.

Ten oosten van de schutsluis wordt nu gestart met de bouw van de spuisluis. Beide sluizen maken deel uit van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. De opening van de Reevesluis is een belangrijke mijlpaal in het project.

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Rijkswaterstaat is met het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta al sinds 2014 bezig om het gebied rond Kampen te beschermen bij hoogwater. Daarvoor is een ‘by-pass’, een aftakking van de rivier de IJssel gemaakt, waarmee water kan worden afgevoerd richting het Drontermeer. Dit Reevediep werd onlangs al officieel geopend, en kan ook door de recreatievaart gebruikt worden. De Reevesluis is 10.5 meter breed en gaat er straks voor zorgen dat het afgevoerde water niet terugstroomt richting het Veluwemeer.

reevesluis-project-ruimte-voor-de-rivier-ijsseldelta-overzicht

Roggebotsluis

De nieuwe sluis komt in de plaats van de Roggebotsluis, die drie kilometer noordelijker ligt. Het waterpeil aan beide kanten van de Reevesluis is nu nog gelijk, maar dat gaat in de toekomst veranderen. Passerende schepen zullen zich van bij de sluis moeten aanmelden. In het spuiseizoen (28 oktober 2019 tot en met 31 maart 2020) staan de deuren van de schutsluis open maar is passeren alleen na aanmelding mogelijk. Tijdens de werkzaamheden staan de seinen standaard op dubbel rood en mag de scheepvaart niet passeren. Tijdens de passeervensters vinden er geen werkzaamheden plaats en worden de seinen bediend door de sluisbedienaar. Vanaf 1 april 2020 gaat er daadwerkelijk geschut worden en wordt de schutsluis bediend.

Bekijk ook de toelichting die Evert Aukema van Rijkswaterstaat aan Omroep Flevoland gaf. De verwachting is dat het project in 2022 helemaal afgerond zal zijn. Lees meer over het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta op de website van Rijkswaterstaat of op Ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

© foto boven: Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter