Verslag paneldiscussie ‘De uitdagingen van biofouling’ tijdens METS trade

http://biofouling-panel-mets
16 december 2019  Laatste update: 20 maart 2023

Er is overweldigend bewijs dat biofouling bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit over de hele wereld. Daarom is er een Global Project Task Force genaamd Glo Fouling gestart onder auspiciën van IMO (Internationale Maritieme Organisatie). Beide partijen hadden vertegenwoordigers op het panel in de I-innovation Lab Stage op de eerste dag van METSTRADE 2019.

Biofouling

Op de eerste dag van de METSTRADE 2019 werd de discussie hierover gevoerd met experts met verschillende achtergronden. De uitdagingen van mariene biofouling zijn besproken en de weg vooruit voor onze industrie met verschillende soorten antifouling-oplossingen die momenteel beschikbaar zijn. Manon van Meer, programmamanager duurzaamheid van Waterrecreatie Nederland, heeft hieraan een bijdrage geleverd.
ICOMIA introduceerde het onderwerp door te stellen dat invasieve (niet-inheemse) soorten die afkomstig zijn van onderwater-aangroei de grootste bijdrage leverden aan het verlies van biodiversiteit, met gevolgen voor het milieu en klimaatverandering. In de afgelopen 10 jaar zijn bijvoorbeeld 20.000 individuele soorten geïdentificeerd in Europa, waarvan 14.000 nu als invasief/niet-inheems worden aangemerkt.

Biocidevrije antifouling

Tijdens de discussie was men het erover eens dat biocidevrije antifouling-oplossingen nu veel ‘normaler’ worden in de gedachtegang van de booteigenaren en dat veel consumenten vragen stellen over welke biociden er eigenlijk in de coatings zitten. Er werd gezegd dat moderne antifoulings die biocidevrij zijn, zich net zo effectief bewijzen als eerdere antifoulings op basis van biociden. Er werd ook geconcludeerd dat consumenten ruimdenkender zijn en hun houding aan het veranderen is, net zoals die van scheepswerven en bedrijven die gespecialiseerd zijn on het aanbrengen van antifouling.

Meer onafhankelijke gegevens vereist

Met een steeds groter aantal opties in alternatieven en geen ‘one size fits all’-oplossing, werd gesteld dat het nuttig zou zijn om te beschikken over onafhankelijke gegevens over biocidegehalte, toxiciteitsniveaus en ultieme prestaties van verschillende soorten systemen, op basis van praktisch testen in verschillende omgevingen.

Daartoe heeft Waterrecreatie Nederland, die de consumentencampagne verzorgd via ‘Varen doe je Samen!’ in samenwerking met HISWA Vereniging een langetermijnproef uitgevoerd op verschillende huurboten met een reeks systemen, waaronder gladde coatings, ultrasoon en wraps (sticker) met vezels, siliconen en dergelijke. In januari 2020 zal een uitgebreid rapport worden gepubliceerd met de resultaten van deze proeven, waarvan wordt gehoopt dat zij de consument een feitelijke database zullen bieden om hen te helpen beslissen over de meest geschikte milieuvriendelijke oplossing voor hun specifieke toepassing. Naar de helpdesk antifouling van ‘Varen doe je Samen!’

Bekijk de complete paneldiscussie hieronder terug:

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter