Enquête HISWA-RECRON: Nieuwe vaarverbinding Loosdrecht en de Wijde Blick positief ontvangen

http://wijde-blik-loosdrechtse-plassen
18 februari 2020

Watersporters in het Loosdrechtse Plassengebied zijn grote voorstander van een nieuwe vaarverbinding tussen Loosdrecht en de Wijde Blik. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête voor watersporters die HISWA-RECRON via haar leden in het Loosdrechts Plassengebied heeft uitgezet.

In Loosdrecht zijn namelijk plannen om een directe vaarverbinding aan te leggen tussen Loosdrecht en de Wijde Blik. De watersporters gaven in de enquête aan of zij de vaarverbinding als een meerwaarde zien en of zij er gebruik van gaan maken. De Wijde Blik heeft slechts één toegang, en wel vanaf het Hilversums kanaal. De Wijde Blik en haar oeverland zijn voor een groot deel eigendom van Natuurmonumenten, die hier 289 ha bezit.

Voorstanders

“Maar liefst 86% van de ligplaatshouders in het gebied is voorstander van een vaarverbinding en gaat deze ook gebruiken”, vertelt Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON. “Ook bewoners met een bootje aan hun huis, blijken opvallend positief. Zo’n 70% ondersteunt het initiatief. Dit is een mooi percentage dat aantoont dat het grootste gedeelte van varende bewoners de plannen ziet zitten”.

Meer mogelijkheden

De waterrecreatiesector ziet veel kansen in de uitbreiding van het vaarroutenetwerk, zo voegt HISWA-RECRON eraan toe. Twee leuke vaargebieden worden direct aan elkaar gekoppeld waardoor het mogelijk wordt om een korter rondje Loosdrecht of een rondje Vecht te varen. De vaarmogelijkheden worden vergroot, waardoor de aantrekkelijkheid van het gebied toeneemt. Momenteel is er bij gemeente Wijdemeren een MER-procedure gaande hoe deze verbinding tot stand gebracht kan worden. Daarbij speelt onder andere of er voldoende draagvlak is.

“Hoewel ligplaatshouders zelf al eerder bij jachthavens aan hebben gegeven dat uitbreiding van het vaarroutenetwerk zeer gewenst is, vonden wij het van belang dat we als organisatie zelf een grootschalige inventarisatie doen onder watersporters”, vervolgt Krijger. “De op deze wijze verkregen objectieve informatie gebruiken wij bij de inspraak.”

© Foto boven: Zeilwedstrijd op de Loosdrechtse plassen – Wikipedia.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel