Waterplanten als grondstof voor verlichtingsarmaturen

http://_waterplanten-verlichtingsarmatuur-lamp-seijssener-polyethyleen-1110x550
14 mei 2020

Het Zaanse Seijssener Recreatietechniek heeft een nieuwe bestemming gevonden voor gemaaide waterplanten: als grondstof voor onder meer verlichtingsarmaturen. Vorig jaar presenteerde het bedrijf al een bagagekar die deels van waterplanten gemaakt was.

Waterplanten

In de zomermaanden zorgt de groei van planten als fonteinkruid in diverse watersportgebieden voor overlast. Om de overlast te verminderen wordt er onder andere rond het Markermeer en het IJmeer gedurende de zomermaanden intensief gemaaid. De gemaaide planten worden afgevoerd en vernietigd. Lees er meer over in het dossier Waterplanten.

Grondstof

Seijssener laat nu weten een techniek te hebben ontwikkeld waarbij de waterplanten als grondstof kunnen dienen voor de fabricage van allerlei producten. Het bedrijf heeft al verlichtingsarmaturen ontwikkeld. Naar eigen zeggen is “de duurzame en onverwoestbare buitenlamp geschikt voor de openbare ruimte, in tuinen, op vakantieparken en jachthavens. De armatuur is gemaakt van polyethyleen (PE) met een grote hoeveelheid waterplantenvezels en tot stand gekomen door rotatiegieten”.

Duurzame oplossing

De leverancier ontwikkelde eerder al andere duurzame oplossingen. Zo werden er van afgedankte visnetten campingzuilen gemaakt. Tijdens de HISWA te Water 2019 presenteerde het bedrijf de bagagekar waarin waterplanten waren verwerkt. “Altijd in oplossingen denken” noemt Bas Durieux, directeur van Seijsener Techniek, dat. Het bedrijf voelt zich altijd nauw verbonden met de watersport en denkt naar eigen zeggen graag mee over de juiste aanpak bij uitdagingen en verregaande duurzaamheid. Vanaf juni 2020 is de lamp naar verwachting leverbaar.

Vorig artikel
Volgend artikel