Vijftien miljoen euro voor redding bruine vloot

http://varend-erfgoed-chartervaart-hollandsche-zeilvloot-sjoerdvanderhelm
01 september 2020

Het kabinet stelt vijftien miljoen euro beschikbaar voor het behoud van de bruine chartervloot in Nederland. Het bedrag voor het varend erfgoed maakt deel uit van een tweede steunpakket voor de hele culturele sector van 482 miljoen, zo schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan de Tweede Kamer. De € 15 miljoen komt, met inzet van het ministerie van EZK, beschikbaar voor behoud van het varend erfgoed (de zgn. bruine vloot), zo maakte de overheid bekend.

Bruine vloot

De charterschepen van de zogenoemde ‘bruine vloot’ hebben veel last van de beperkende coronamaatregelen en worden in hun voortbestaan bedreigt. Begin juni werd daarom een noodsignaal afgegeven en gingen de schepen, verenigd in de ‘Hollandsche Zeilvloot’, demonstratief voor anker bij het eiland Pampus. Ook werd, samen met HISWA-RECRON, opgeroepen de petitie ‘Red de Hollandse Zeilvloot’ te tekenen, in de hoop zo meer geld van het kabinet te krijgen. De petitie werd ruim 25.000 keer getekend.

Spanning

“Na enige dagen in spanning te hebben gezeten, kunnen we nu naar buiten brengen dat er 15 miljoen beschikbaar komt voor de chartervaart. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend, daar hopen we zo spoedig mogelijk meer duidelijkheid over te kunnen geven. Het fonds wordt ondergebracht bij OCW, wat doet vermoeden dat er een culturele component aan zit”, reageert de belangenvereniging van charterschippers BBZ in Enkhuizen.

Vorig artikel
Volgend artikel