Groninger studenten en Marine Service Noord bouwen eerste zeewaardige reddingssloep op waterstof

http://waterstof-sloep-foto-koos-boertjensnl
06 oktober 2020

In Groningen heeft een unieke samenwerking op het gebied van duurzaamheid en onderwijs plaatsgevonden. Studenten van Noorderpoort Energy & Maritime en Marine Service Noord (MSN), partner van Gas2.0 en EnergyCollege, hebben het afgelopen jaar de eerste zeewaardige reddingssloep op waterstof gemaakt.

Brandstofcel op waterstof

Het project stond bekend onder de naam ‘Met H2 naar de HT’. Hierbij is een reddingssloep van 8 meter voorzien van een aandrijving door een brandstofcel-unit op waterstof. De bedoeling was dat de sloep mee zou gaan varen als volgboot tijdens de Harlingen-Terschelling-race (HT).

De brandstofcel-unit stond binnen de school in een aparte ruimte zodat de studenten er in alle rust aan konden werken. Ook aan de sloep zelf moest nog veel worden gedaan. Om de sloep en unit op tijd klaar te krijgen, werkten sinds afgelopen september twee groepen van elk 10 Noorderpoort-studenten van de opleidingen AOT en Maritiem Officier na elkaar op vrijwillige basis samen. Helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid en stopte het project van de ene op de andere dag.

Prachtige kans

De student die van de laatste groep studenten de team captain is (Jesper Schults), geeft aan waarom hij en de andere studenten gekozen hebben voor dit project. Jesper: “Dit was een prachtige kans om meer over waterstof te weten te komen en met een groep studenten en mensen van MSN met dit project bezig te zijn. Het was een flinke domper dat we door corona niet verder konden, en MSN de sloep zonder ons moest afbouwen.”

Emmissievrij

Voor MSN was een belangrijke reden om mee te doen de kennis op het gebied van waterstof te delen met de zeevaart- en AOT-studenten van Noorderpoort Energy & Maritime. Samen bedachten ze het project. “We hadden een elektrisch aangedreven sloep en de spullen om de sloep op waterstof te laten varen, maar er moest nog heel veel aan gebeuren. De keuze voor de school in Delfzijl was gauw gemaakt. Als er één is geweest die emissievrij kon varen, dan was dat Abel Tasman wel!”, aldus Foppe Metzlar van MSN.

Vrijdag 2 oktober was het de bedoeling om met de studenten, MSN en de sloep in Groningen voor een feestelijke afsluiting van het project te zorgen. Vanwege de aangescherpte coronaregels is uiteindelijk besloten om de feestelijkheden niet door te laten gaan. Voor de afronding van het project is de waterstof sloep op de foto gezet met het museumschip ‘Emma’. Een schip, aangedreven door oude, vertrouwde technieken dat gezusterlijk bij een schip ligt dat aangedreven wordt met moderne technieken.

© foto Koos Boertjens (www.groningenvanboven.nl)

Vorig artikel
Volgend artikel