Historische ‘wasstoepen’ Zoetermeer in ere hersteld

http://Wasstoepen-Zoetermeer-
11 december 2020

Bij dijkwerkzaamheden aan de Voorweg in Zoetermeer zijn in totaal drie historische wasstoepen gevonden. Deze ‘gekke tegels’ waren onder het water verdwenen, maar worden nu hersteld en teruggeplaatst.

Het terugplaatsen geeft authenticiteit terug aan de oude Voorweg. “Ik ben geen archeoloog,” zegt aannemer Mark van Rijn, “maar ik maak het wel een stukje mooier dan het was en draag daarmee bij aan het herstel van het cultureel erfgoed.”

Wasstoepen

Wasstoepen of boenstoepen werden tot in de vorige eeuwgebruikt om de was te doen, maar ook de melkbussen werden daar schoongemaakt en neergezet om opgehaald te worden door de trekschuit die zijn weg baande door de smalle watergang.

Op de website van Hoogheemraadschap Rijnland staat een mooi artikel over het terugplaatsen van de historische wasstoepen aan de Voorweg in Zoetermeer, een een stukje geschiedenis van de ‘Wetering’ en het gebied.

Lees het hele artikel ‘Historische wasstoepen in ere hersteld’ op de website van Rijnland.

Vorig artikel
Volgend artikel