Bewoners nieuwbouwwijk Noorderhaven in Zutphen beheren zelf de gloednieuwe jachthaven

http://bewoners-noorderhaven-zutphen
25 maart 2021

De nieuwe jachthaven Noorderhaven in Zutphen wordt vanaf dit vaarseizoen beheerd door bewoners van de wijk zelf. De gemeente begon een zoektocht naar een beheerder voor de haven, waarna meerdere bewoners uit de buurt mét een bootje de handen ineensloegen.

Bewoners als havenmeester

De gloednieuwe jachthaven in de nieuwbouwwijk Noorderhaven vult zich langzaamaan met boten van passanten en van bewoners uit de omliggende appartementen. Zes van die bewoners nemen op vrijwillige basis vanaf dit vaarseizoen het beheer van jachthaven op zich. ”We hebben hier allemaal zelf een boot liggen. We hebben belang bij een mooie en goedwerkende jachthaven. Dan kunnen we het dus net zo goed zelf gaan doen’’, zegt Victor Boschman (75), één van de zes nieuwe havenmeesters in een interview met De Stentor.

Positieve bijdrage

“De stichting is opgericht door een groep bewoners van de wijk Noorderhaven met een boot in de Jachthaven Noorderhaven. Het doel is om het gebruik van de haven zodanig te ontwikkelen dat de haven een positieve bijdrage levert aan Zutphen en in het bijzonder aan de wijk Noorderhaven en haar bewoners. Wij willen graag samenwerken met zowel de bewoners van de wijk als met commerciële partijen”, zo omschrijven de initiatiefnemers zichzelf op de eigen website.

Zoektocht naar havenmeester

Samen met vijf andere bewoners met een plezierboot meldde hij zich vorig jaar bij de gemeente Zutphen. Die begon voor de jaarwisseling een zoektocht naar een beheerder voor de haven. Drie partijen meldden zich. Waaronder de zes bewoners, verenigd in Stichting Jachthaven Noorderhaven Zutphen. Een beoordelingscommissie van de gemeente boog zich over de drie inschrijvingen en concludeerde dat die van de bewoners de beste prijs-kwaliteitsverhouding had.

De bewoners zijn daardoor vanaf dit vaarseizoen verantwoordelijk voor het kleine onderhoud zodat boten veilig kunnen aanmeren. Daarnaast moeten ze de orde handhaven in het afgesloten deel van de Noorderhaven, het liggeld innen en de haven netjes houden door het verwijderen van zwerfvuil, dode vissen en andere verontreinigingen van het water.

48 ligplaatsen

Van de 48 ligplaatsen zijn er 21 gereserveerd voor passanten. Via een mobiele applicatie kunnen ze zich aanmelden voor het binnenvaren van de jachthaven. Twee ligplekken zijn gereserveerd voor commerciële sloepen en de overige plekken zijn vaste plaatsen, onder meer voor bewoners. “Die plekken zijn al vol’’, zegt Boeijink. “Sterker nog: er staan al drie mensen op de wachtlijst voor als er een plekje vrijkomt.’’ Opbrengsten die aan het einde van het jaar overblijven, steken de bewoners in de omgeving.

Wethouder verheugd

Wethouder Harry Matser is verheugd met de aanmelding van de zes bewoners om de haven te gaan beheren. “Bewoners en directbetrokkenen. Ze hebben een belang bij de haven en dat geeft me een goed gevoel. Ik ben geen groot voorstander om overal commerciële uitbaters op te hebben staan. Dit houdt het lekker dichtbij. Sterker nog. Er is altijd toezicht omdat ze letterlijk aan de haven wonen.’’

© foto boven: Jachthaven Noorderhaven

Vorig artikel
Volgend artikel