Interessante uitkomsten onderzoek vrijetijdsbesteding op, aan, in Franse waterwegen

http://niwe-onderzoek-vnf
26 april 2021  Laatste update: 15 maart 2023

Tijdens de voorjaarsvergadering van het NIWE (Network Inland Waterways Europe) heeft de Franse partner Voies Navigables de France (VNF) de resultaten van een online onderzoek naar de vrijetijdsbesteding op, aan en in Franse waterwegen gepresenteerd.

Zo’n 3000 mensen hebben de online enquête met vragen over vrijetijdsbesteding, waardering van en levensstijl beantwoord. Het onderzoek is in het najaar 2020 uitgevoerd.

Belangrijkste bevindingen:

  • Vrijetijdsbesteding op, aan, langs de waterwegen worden zeer hoog gewaardeerd.
  • Tegelijkertijd blijkt dat maar een zeer beperkt aantal mensen activiteiten op, aan, in waterwegen te ondernemen. Hier zijn kansen voor ontwikkeling.
  • De populairste activiteiten op, aan, in de Franse waterwegen zijn wandelen, fietsen, bezoeken horeca en boottochten.
  • Bij mensen die kanoën, SUPPEN en andere nautische activiteiten doen is veel potentie voor riviercruises en meerdaagse vaartochten.
  • Interessante trends zijn:
    • Korte meerdaagse tochten in de vorm van ‘avonturen’ op en langs het water zijn een groeiende trend.
    • Het groeiend aantal nieuwe watersporten en activiteiten zoals SUPPEN, allerlei varianten van foilen, nieuwe vormen van waterfietsen en waterparken.

78% van de Fransen heeft minstens één keer in zijn/haar leven een activiteit op, aan, in de Franse waterwegen beoefend. En tenminste 50% een recreatietoervaart activiteit. In 2020 oefende 54% van de Fransen geen enkele activiteit langs de Franse waterwegen uit. In 2020 waren slechts 3% van de Fransen intensieve beoefenaars (6 of meer) van vrijetijdsactiviteiten op, aan, in de Franse waterwegen.

Top 3 redenen

De top 3 redenen om te kiezen voor vrijetijdsbesteding op, aan, in de Franse waterwegen zijn:

  • “De rust, weg zijn van de drukte, zelfs midden in de zomer” (38%)
  • “De ontdekking van een weinig bekend deel van Frankrijk” (33%)
  • “De landschappen op het platteland, met de bijzondere sfeer van langs het water” (30%)

Vervolgstappen in het onderzoek zijn een Europese benchmark en een scenario studie om de beleving van de Franse waterwegen beter te ontwikkelen voor recreatie en toerisme.

Bekijk de presentatie van het onderzoek Leisure & Tourism Activities on Frech Waterways… as practiced & perceived by French People (deels in het Engels, deels in het Frans).

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter