Optimist on Tour toert dit jaar weer door heel Nederland

http://optimist-on-tour-watersportverbond.
29 april 2021

Optimist on Tour gaat weer van start. Hét rondreizend evenement van het Watersportverbond strijkt dit jaar op 14 locaties in Nederland neer. Zo krijgt de jeugd t/m 12 jaar door het hele land de kans gratis kennis te maken met watersport.

Optimist on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz, sinds januari 2021 partner van het Watersportverbond. Daarnaast zorgt een nauw partnership met de lokale gemeenten en buurtsportcoaches ervoor dat de lokale betrokkenheid groot is en het evenement lokaal breed wordt gedragen.

Basisscholen

Bij elke editie van Optimist on Tour komen basisschoolkinderen uit groep 5 t/m 8 naar een locatie aan het water in de buurt. Onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde instructeurs hebben de kinderen een eerste ervaring met zeilen, surfen, kanovaren en suppen. Dat niet alleen, aan wal staat het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Hier veranderen kinderen in professoren met labjassen, brillen en pipetjes om aan de hand van verschillende waterproefjes te leren over water. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Ook leren ze hoe waterstof wordt gemaakt.

Spreekbeurt in de klas

Voorafgaand aan Optimist on Tour krijgen de basisschoolkinderen een (digitale) spreekbeurt in de klas. Tijdens deze les leren zij door middel van online filmpjes en werkbladen alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast leren zij de beginselen van waterbeheer, worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team. Na deze theorie volgt de praktijk op locatie.

Vrije inschrijving na school of het in weekend

Na school of in het weekend/vakantie is er ruimte voor andere kinderen om Optimist on Tour te beleven. Jeugd t/m 12 jaar kan zich gratis inschrijven via optimistontour.nl of zich opgeven op locatie. Ook deze kinderen kunnen zeilen, suppen, kanovaren en/of surfen, én als ware professoren proefjes doen in het Optimist on Tour Waterlab binnentreden.

Veiligheid

Uiteraard is veiligheid heel belangrijk bij Optimist on Tour. Alle deelnemers aan Optimist on Tour dienen in het bezit te zijn van zwemdiploma A. Daarnaast zorgt het Watersportverbond voor een zwemvest voor elke deelnemer.

Watersportverbond
Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond. Sinds januari 2021 is Allianz de nieuwe hoofdsponsor van het Watersportverbond en in het bijzonder ook van Optimist on Tour. Samen streven beide partijen ernaar de watersport toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de jeugd, ze vertrouwd te maken met water en de deur naar een watersportvereniging in de buurt te openen. In het interview met topzeiler Nicholas Heiner dat we eerder dit jaar hielden, benadrukt Heiner het belang van een vroege kennismaking met watersport. Lees het interview ‘Je moet de spetters voelen om te weten hoe leuk het is’ nog eens terug.

In samenwerking met gemeenten, evenementen, watersportverenigingen en basisscholen, trekt Optimist on Tour al jaren door het hele land. Sinds de start in 2014 hebben al meer dan 100.000 kinderen via Optimist on Tour kennis gemaakt met watersport. Velen hebben vervolgens de stap gemaakt naar een lokale watersportvereniging en/of vaarschool.

Optimist on Tour en corona

Optimist on Tour wordt volledig volgens de richtlijnen van het RIVM en volgens de maatregelen van de Rijksoverheid uitgevoerd. Kijk op de website van Optimist on Tour voor het coronaprotocol.

Kalender Optimist on Tour 2021:

1. Amersfoort (28 april t/m 30 april)
2. Almere Muiderzand (28 en 29 mei)
3. Medemblik (7 t/m 10 juni)
4. Roermond (7 t/m 9 juni)
5. Zaanse Schans (22 t/m 26 juni)
6. Dordrecht (28 juni t/m 1 juli)
7. Amsterdam (9 t/m 11 juli)
8. Den Haag – Scheveningen /Olympic Festival (21 juli t/m 12 augustus)
9. Lelystad (31 augustus t/m 5 september)
10. Delfstrahuizen (1 t/m 4 september)
11. Rotterdam (12 t/m 18 september)
12. Meerstad (16 t/m 18 september)
13. Almere stad (23 t/m 25 september)
14. Weert (25 oktober) > Zwembad

© foto boven: Watersportverbond/Laurens Morel

Vorig artikel
Volgend artikel