Historische haven Hoogkerk gereed

http://haven-hoogkerk-anneke-bijlsma.jpg
06 december 2021

In de Groningse plaats Hoogkerk is aan het Hoendiep een historische haven gecreëerd. De haven is een burgerinitiatief en is sinds eind november gereed voor gebruik. De officiële opening zal in het voorjaar van 2022 plaatsvinden.

Acht ligplaatsen

Het is de bedoeling dat er in de haven acht met een historisch karakter een tijdelijke ligplaats voor drie tot zes maanden krijgen. Aanvankelijk was het de bedoeling van de stichting ‘Historische haven Hoogkerk’ om in de haven historische schepen voor bewoning een plek te geven, maar dat liet het bestemmingsplan niet toe. De Schepencarrousel, dat ligplaatsen voor historische schepen heeft, gaat de plekken in Hoogkerk aanbieden.

Museumschip Gouwzee

Om de uitstraling van de haven te versterken willen de initiatiefnemers dat er permanent een museumschip in de haven ligt. Dat zal de 23 meter lange tjalk ‘De Gouwzee’ worden. Het schip heeft een restauratie nodig, die in de haven met behulp van vrijwilligers zal worden uitgevoerd. Tegelijk gaat de Gouwzee als bezoekerscentrum met museaal karakter fungeren. Het wordt daarmee ook een toeristische attractie, gekoppeld aan de toeristische routes in de provincie Groningen.

Bron: Hoogkerk online

© Foto: Anneke Bijlsma

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter

Vorig artikel
Volgend artikel