Terugblik: 'Twaalfde Deltacongres brengt urgentie klimaatadaptatie indringend in beeld'

http://deltacongres-barbara-visser-scaled
06 december 2021  Laatste update: 20 maart 2023

Alleen samen kunnen we Nederland waterveilig en klimaatbestendig inrichten. En iedereen moet nú aan de bak, over de grenzen heen van de eigen organisatie heen. Van Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen tot bedrijven, organisaties en burgers. Dat is de voornaamste boodschap van het twaalfde Nationaal Deltacongres op 11 november 2021 in Maastricht.

De organisatie heeft een uitgebreide terugblik, in tekst en video gepubliceerd.

Volgens deltacommissaris Peter Glas heeft de watersnood in Zuid-Limburg in juli 2021 de gevolgen van klimaatverandering op indringende wijze op de agenda gezet. “Het gaat sneller dan we eerder aannamen; er moet een flinke tand bij.”

Integrale benadering

“Praten over water: wij vinden dat vanzelfsprekend, maar eigenlijk is het dat niet”, zei Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. “In het buitenland vinden ze het vaak moeilijk, maar dat model van polderen, met elkaar eruit zien te komen, dat zit in onze genen.”

Er is veel werk aan de winkel, zo benadrukte de minister. “We moeten water en bodem als sturend principe werkelijk gaan implementeren”, zei ze, “wat betreft ruimtelijke ordening maar ook heel praktisch rond huis en tuin.” Als voorbeeld noemde ze het NK Tegelwippen, dat dit jaar een groot succes was, met 1,5 miljoen tegels die zijn vervangen door groen. Ze is blij met het voorstel dat de gezamenlijke partijen in Limburg vorige week aan haar hebben aangeboden. “Dat heeft een duidelijk boodschap: bouw toekomstbestendig terug; versnel en intensiveer het proces; en benader het integraal.”

Bekijk hier een impressie:

© foto boven: Deltaprogramma.nl/Valerie Kuypers

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter