Kijktip: Redders op zee vanaf 11 oktober

http://kijktip-Redders-op-zee-Groepsfoto
05 oktober 2022

In de nieuwe zesdelige EO-serie Redders op zee wordt het reilen en zeilen van de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in beeld gebracht. De camera gaat niet alleen mee als ze uitvaren en met gevaar voor eigen leven anderen helpen, maar ook als ze thuiskomen.

Hoe verwerken de vrijwilligers een reddingoperatie die niet goed afloopt? En hoe gaan deze stoere mannen en vrouwen om met hun eigen angsten? In Redders op zee wordt het leven van verschillende redders van reddingstations IJmuiden, Ouddorp en Ter Heijde gevolgd.

De pieper gaat

In de eerste aflevering, op 11 oktober, komt er een urgente melding binnen op reddingstation IJmuiden. Schipper Tom en redder Donny drinken net rustig een kop koffie in het boothuis. De pieper gaat, dus moet de reddingboot binnen tien minuten uitvaren. Dat vraagt om snel schakelen. Speciale pakken worden aangetrokken, de boot wordt opgestart en er sluiten snel andere vrijwilligers aan. Zij hebben alles waar ze mee bezig waren uit hun handen laten vallen. Elke minuut telt. Er is een man in nood die van de pier het water in is gesprongen, zijn hondje achterna.

In Ouddorp zit redder en plaatsvervangend schipper Gerwin met zijn gezin aan tafel. Gerwins vader is ook jarenlang vrijwilliger geweest bij de KNRM. Daardoor weet hij dat dit werk ook impact heeft op het thuisfront. Dit wordt zichtbaar als de pieper gaat. Gerwin sprint naar zijn auto. Er zijn kajakkers in nood die zich een heel stuk uit de kust begeven. Er is geen tijd te verliezen.

Gered

Bij Redders op zee is ook een speciale NPO Start-serie gemaakt: Gered. In Gered vertellen vier mensen het indrukwekkende verhaal van hun eigen redding door de KNRM. Ze gaan terug naar het moment waarop hun leven aan een zijden draadje hing. Ze vertellen hoe ze dit hebben beleefd en welke impact dit op hen heeft gehad. Welke invloed heeft het in je leven als je door het oog van de naald bent gekropen?

‘Redders op zee’ is tot stand gekomen in samenwerking met de KNRM. De zes afleveringen van ‘Redders op zee’ zijn om 21.20 uur te zien bij de EO op NPO 1 en NPO Start. Exacte data: dinsdag 11, 18 en 25 oktober, 8, 15 en (vrijdag!) 18 november. Gered verschijnt als extra serie op NPO Start.

Bekijk de trailer

© Foto boven: EO/ Matty van Wijnbergen

Vorig artikel
Volgend artikel