Terugblik op eerste Week van de Duurzame Waterrecreatie

http://week-duurzame-waterrecreatie
26 april 2023

Op 1 april ging de eerste Week van de Duurzame Waterrecreatie van start. Tijdens deze week stond elke dag in het teken van een duurzaamheidsthema binnen de waterrecreatie. Er kan terug gekeken worden op een geslaagde week waarin veel aandacht was voor het verder verduurzamen van de waterrecreatie. Er is veel kennis verzameld en gedeeld tijdens de Week van de Duurzame Waterrecreatie. Deze informatie kan verder worden benut en zal ook aangevuld worden op de website.

Aftrap bij de Vlootdag in Harlingen

De aftrap van de Week van de Duurzame Waterrecreatie vond plaats bij de Vlootdag in Harlingen. Tijdens de aftrap heeft gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder de nieuwe website Duurzame Waterrecreatie gelanceerd. Tijdens de Vlootdag was veel informatie te verkrijgen over duurzaamheid op het water bij de stands van onder meer Finsulate, SEFFF en Duurzame Waterrecreatie.

Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de aftrap.

Elektrisch varen en andere alternatieve brandstoffen

De tweede dag van de Week van de Duurzame Waterrecreatie stond in het teken van elektrisch varen en andere alternatieve brandstoffen. Om een beeld te krijgen van het netwerk van oplaadpunten voor boten en tanklocaties voor de brandstof HVO100 werd een nieuwe interactieve kaartviewer gelanceerd. De kaart is werk in uitvoering. Elektrische laadpunten of HVO tanklocaties die ontbreken kunnen worden aangegeven via de melders in de toelichting bij de kaart.

Voor duurzame waterrecreatie is niet alleen het soort of type motor van belang, ook de vaarstijl is hierop van invloed. Daarnaast zijn er nog andere zaken, zoals onderhoud en afstelling die invloed hebben het energie-/brandstofverbruik en daarmee de uitstoot. Bewust varen is niet alleen goed voor het milieu, het vaart ook comfortabeler en is bovendien goed voor de portemonnee. De infographic ‘Bewust varen’ is ontwikkeld met 11 tips die bijdragen aan een duurzame manier van varen.

Duurzaam bootonderhoud

Op de derde dag was aandacht voor duurzaam bootonderhoud. Een goed onderhouden boot gaat langer mee, is veiliger, heeft minder kans om de omgeving te vervuilen en verbruikt minder brandstof en/of energie. In de infographic Duurzaam bootonderhoud geven we tips om het bootonderhoud op een duurzame manier uit te voeren.

Voor veel eigenaren van motor- en zeilboten is het een terugkerende vraag: welke antifouling werkt en wat zijn de regels. Milieu Centraal geeft in deze video meer informatie over milieuvriendelijke alternatieven voor antifouling. De Netwerkgroep Antifouling heeft in 2022 voor het eerst aanbevelingen gedaan voor het gebruik van duurzamere antifouling. De netwerkgroep komt voor 2023 met aangescherpte aanbevelingen. Bekijk de aangescherpte aanbevelingen van de Netwerkgroep Antifouling. Meer weten over antifouling en milieuvriendelijk bootonderhoud? Bekijk dan de helpdesk van Varen doe je Samen! over Antifouling.

Duurzaam ontwerp

De vierde dag van de week had als thema Duurzaam ontwerp. Er vond een rondetafelgesprek plaats waarin ervaringen werden gedeeld vanuit de recreatievaart, jachtbouw, varend erfgoed en beroepsvaart. Bekijk het rondetafelgesprek via onderstaande video.

Daarnaast was er aandacht voor de inzamelactie van oude kites en zeilen bij de Dutch Water Week. Op 1,2,3 en 4 juni kunnen oude kites ingeleverd worden op de testlocatie bij het catamaran- en kitesurfstrand bij Marina Muiderzand of bij de winkels van Van Den Berg.

Help zwerfvuil opruimen

Tijdens de vijfde dag was er aandacht voor het opruimen van zwerfafval. Om in actie te komen tegen de plasticsoep door zwerfvuil uit het water te halen worden er veel opruiminitiatieven georganiseerd en zijn er veel manieren voor opruimen van zwerfvuil ontwikkeld, zoals de Waste Shark. Biologen en onderzoekers Liselotte Rambonnet en Auke Florian Hiemstra organiseren ook opruimacties. Het project, met de naam ‘De Grachtwacht’, begon kleinschalig tijdens de coronapandemie, maar heeft inmiddels serieus vorm gekregen. Lees meer over het belang van hun acties en het advies dat zij geven aan de recreatievaart in het interview met De Grachtwacht.

Heb je in 2023 een opruiminitiatief op, langs of in het water, meldt dan via info@duurzamewaterrecreatie.nl, dan voegen we deze toe aan het overzicht opruiminitiatieven.

Schoon water

De zesde dag van de Week van de Duurzame Waterrecreatie stond in het teken van schoon water. Op deze dag was meer te lezen en leren over het lozen van toiletwater. Het lozen van toiletwater met uitwerpselen (fecaliën) in het oppervlaktewater is al jaren verboden. Toch gebeurt het nog steeds. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid van zwemmers en in het water spelende kinderen. En voor andere watersporters zoals bijvoorbeeld kanovaarders, suppers, wind- en kitesurfers en zeilers. Er zijn verschillende alternatieven voor het overboord pompen van het zwarte toiletwater (zwart water is het mengsel van urine, water, poep en wc-papier). Bekijk de video om uitleg te krijgen over de alternatieven voor het gebruik van een pomptoilet.

Wanneer toiletwater wordt opgeslagen in een vuilwatertank kan dit vuilwater worden afgegeven aan één van de meer dan 300 uitpompstations voor huishoudelijk afvalwater van de recreatievaart in Nederland. Bekijk de nieuwe kaartviewer met vuilwaterinnamepunten voor de recreatievaart. Meer informatie over toiletwaterlozing en de veelgestelde vragen over schoon water en toiletlozing op de website van Varen doe je Samen!.

Aan de slag met Duurzaam doen!

De Week van de Duurzame Waterrecreatie werd op 7 april afgesloten in Rotterdam. Gedeputeerde Jeanette Baljeu ging in Delfshaven in gesprek met Sander Schillemans van Sportvisserij Zuidwest Nederland over de actie Vang5 en loodvrij vissen, met Richard Hardiman van RanMarine over de WasteShark en met Wesley dos Santos van iKapitein over hoe zijn klanten kunnen genieten van het water en tegelijkertijd ook bijdragen dit water schoon te maken.

Bekijk onderstaande video waarin gedeputeerde Jeanette Baljeu in gesprek gaat met deze verschillende watersporters en ondernemers over duurzaam doen en oproept om bij te dragen aan een duurzame waterrecreatie: “Als je het water op gaat, zorg dat je niets achterlaat in het water en als je wat tegenkomt, haal het eruit!”.

Blijf op de hoogte

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van Duurzame Waterrecreatie? Volg dat het nieuws en de kennisbank op de nieuwe website Duurzamewaterrecreatie.nl of sluit aan bij de LinkeIngroep Duurzame Waterrecreatie. Heeft u een initiatief/project dat u graag wilt delen of verder ontwikkelen, mail dan naar info@duurzamewaterrecreatie.nl

#duurzamewaterrecreatie

Vorig artikel
Volgend artikel