Kennispagina Toiletwaterlozing

 

 

Schoon oppervlaktewater is van groot belang voor een prettig en vooral veilig verblijf in, op en aan het water. Het lozen van vuil toiletwater is van negatieve invloed hierop. Hoe het lozen van toiletwater anders kan, wordt op deze pagina uitgelegd.  

Ondanks dat het al sinds 2009 verboden is, wordt er nog steeds toiletwater met uitwerpselen (fecaliën) erin geloosd in het oppervlaktewater. Dat is een gevaar voor de gezondheid van mensen die in het water zwemmen of direct contact hebben met het water tijdens het watersporten zoals kanovaarders, suppers, wind-, golf- en kitesurfers en zeilers. Het lozen van alleen urine is wél toegestaan. Het vuile water wordt ook wel ‘zwart water’ genoemd en kan ziekmakende bacteriën bevatten. Het zwarte water is een mengsel van water, urine, poep en wc-papier.  

Verzegeling

Binnen afzienbare tijd zal het verplicht worden om de buitenboordafsluiter in gesloten stand te verzegelen. Bij de verzegeling is het van belang dat er in de leiding tussen het toilet of opvangreservoir en de hoofddoorvoer een afsluiter aanwezig is. De afsluiter is in de gesloten stand verzegeld. Ook moet het niet mogelijk zijn om bij de afsluiter te komen zonder het zegel te verbreken. Meer details over verzegeling zijn te vinden in de wijziging van ‘het besluit activiteiten leefomgeving’.

Als u geen verzegeling wilt dan is het van belang om na te denken over een goed, milieuvriendelijk alternatief dat van toepassing is op uw situatie. 

Alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven voor een pomptoilet aan boord. Deze alternatieven zijn ervoor gemaakt om het zwarte water te scheiden van water wat wel geloosd mag worden of om bij een afvalpunt achter te laten.  

Urinoir  
Een toilet dat uitsluitend wordt gebruikt voor urineren. Dit mag gelijk in het water geloosd worden, omdat het lozen van enkel urine is toegestaan.  Chemisch toilet 
Een chemisch toilet is veelal een mobiel toilet met onderin een cassette. In deze cassette zit een chemische vloeistof waarin ontlasting wordt opgevangen. De cassette dient geleegd te worden op een daarvoor bestemde afvalpunten voor chemische toiletten. Deze zijn in vrijwel elke haven en passantenhaven te vinden.    Droogtoilet/ composttoilet  
De ontlasting wordt opgevangen in een container. De urine wordt hier vaak van gescheiden om de geur te verminderen. De overblijfselen uit het droogtoilet kunnen bij het restafval. Overblijfselen van een composttoilet kunnen bij het gft-afval.     Vuilwatertank  
De vuilwatertank is ingebouwd in het vaartuig en vangt het vuile water op. De tank moet vervolgens geleegd worden via een vuilwaterinnamepunt. Deze innamepunten zijn te vinden op de kaartviewer vuilwaterinnamepunten. Als u vuilwaterinnamepunten kent die niet op de viewer staan, kunt u deze invoeren in de melder.    Zuiveringsinstallatie (In afwachting van goedgekeurde zuiveringsinstallaties)
Deze installatie wordt, net als de vuilwatertank, ingebouwd in het vaartuig. De zuiveringsinstallatie haalt alle ziekmakende bacteriën uit het zwarte water zodat er grijs water overblijft. Nadat dit is gebeurd mag het water geloosd worden in het oppervlaktewater. De zuiveringsinstallatie moet voorzien zijn van een EMCI/DMI of DCI-certificering. Het certificaat geeft aan dat het de ziekmakende bacteriën uit het water haalt en de installatie betrouwbaar blijft.   Mocht geen van deze alternatieven geschikt zijn voor uw situatie, kunt u natuurlijk ook altijd gebruik maken van een toilet aan wal.   Bekijk hieronder ook de video met verdere uitleg over de verschillende alternatieven. Hiernaast is er een pagina waarop de veelgestelde vragen met antwoorden te vinden zijn.   

 

 

Publicatie: 29 februari 2024
Laatste update: 10 april 2024

Meer weten?

Neem contact op met Waterrecreatie Nederland.

Dat kan via 085-4852120 of per e-mail: info@waterrecreatienederland.nl

 

Gerelateerde items