De nieuwe KNMI- klimaatscenario’s laten zien wat Nederland en Caribisch Nederland de komende decennia kunnen verwachten aan klimaatverandering. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat een hoop. Deze veranderingen hebben ook grote gevolgen voor Nederland.
Met behulp van klimaatmodellen zijn de gevolgen van uitstoot van broeikasgassen door mensen op het (toekomstige) klimaat berekend. Binnen de KNMI’23- klimaatscenario’s zijn 4 scenario’s uitgewerkt. In deze scenario’s worden 4 mogelijk paden voor het Nederlandse klimaat rond 2050, 2100 en 2150 beschreven. De scenario’s zijn gebaseerd op de hoeveelheid uitstoot van broeikassen en de neerslagverandering in Nederland.
Uitkomsten
- In alle scenario’s zal Nederland vaker te maken hebben met tropische temperaturen. Hoe hoger de uitstoot wordt, hoe extremer dit wordt. In het scenario met de hoogste uitstoot zal een temperatuur van 40°C elk jaar voorkomen.
- In de toekomstige zomers zal minder regen vallen en wordt meer vocht verloren door verdamping. Bij de scenario’s waar sprake is van hoge uitstoot kan zelfs extreme droogte, zoals in de zomer van 2018 voor komen.
- In het meest positieve scenario kan in 2100 de zeespiegel met 1 meter zijn gestegen. Dit kan in de andere scenario’s oplopen tot 2,5 meter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen en de hoeveelheid ijs die nog smelt op de Zuidpool.
Door deze scenario’s kan iedereen de gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen. Het wordt gebruikt als een basis voor risicoanalyses om bijvoorbeeld de Nationale Adaptatie Strategie te actualiseren. Ook worden de scenario’s gebruikt als input voor de Deltascenario’s van het Deltaprogramma.
Het volledige gebruikersrapport is op deze pagina te downloaden. De verdere achtergrond is te vinden op de website van het KNMI.
© foto: KNMI