Als maatschappelijk thema leeft water meer dan ooit tevoren. Niet alleen op nationale en provinciale schaal, maar ook zeker op gemeentelijk niveau. Om die reden is het Kennisnetwerk Waterrecreatie Gemeente opgericht.
Stichting Waterrecreatie Nederland is een kennis- en netwerkorganisatie dat samen met publieke en private partners, kennis ontwikkelt en deelt ten behoeve van de waterrecreatiesector. Naast data en informatie bestaat deze kennis uit het bieden van inzicht over nautisch en vaarwegbeheer, behoeftes aan voorzieningen, veilige en duurzame waterrecreatie, waar zinvol in samenspel met andere beleidsdomeinen.
In de dagelijkse praktijk zien wij steeds meer dat gemeenten de ambitie hebben om het recreatieve en toeristische gebruik van het water te stimuleren. Water en waterrecreatie hebben immers een toegevoegde waarde op economisch en maatschappelijk vlak, voor zowel inwoners, bedrijven en bezoekers. Tegelijkertijd hebben veel gemeenten beperkt kennis en capaciteit om hiermee aan de slag te gaan. Door kennis te delen kan het Kennisnetwerk Waterrecreatie Gemeenten helpen effectief en efficiënt beleid te maken en inspiratie van andere deelnemende gemeenten op te doen.
Wat is het Kennisnetwerk Waterrecreatie Gemeenten?
Het Kennisnetwerk Waterrecreatie Gemeenten is een netwerk van gemeenten die kennis, kunde en ervaringen met elkaar delen op het gebied van water en waterrecreatie. Waar nodig kan ook nieuwe kennis worden ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan een ontwikkeld AI-model voor het tellen van boten in een bepaald gebied. Onderwerpen waar het kennisnetwerk zich op richt zijn:
- economische waarde;
- toezicht en onderhoud;
- vaarweg- en nautisch beheer;
- natuurbeleid (N2000) in relatie tot waterrecreatie;
- duurzame waterrecreatie;
- veilige waterrecreatie;
- slim koppelen van beleidsopgaven.
Bij het koppelen van beleidsopgaven kan gedacht worden aan de grote opgaven met betrekking tot ruimtelijke inrichting waar gemeenten voor staan. Zo moet de omgeving weerbaar zijn tegen klimaatverandering en zijn water en bodem steeds vaker leidend in plannen. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen. Door een slimme koppeling van deze beleidsopgaven kunnen maatregelen voor klimaatadaptatie en water en bodem sturing gecombineerd worden met het vergroten van mogelijkheden voor waterrecreatie.
Wat heeft het kennisnetwerk te bieden voor gemeenten?
- Een netwerk op lokaal en landelijk niveau;
- Toepasbare praktijkkennis over actuele thema’s binnen de waterrecreatiesector;
- Cijfers, trends en ontwikkelingen op gebied van waterrecreatie;
- Advies voor specifieke opgaven of wensen binnen gemeenten, zoals ligplaatsverordeningen en waterevenementen;
- Coördinatie-, afstemmings- en/of samenwerkingsmogelijkheden met de regio, buurgemeenten en/of andere overheden;
- Deelname aan regionale en/of thematische netwerkbijeenkomsten;
- Jaarlijkse kennis- & netwerkdag.
Diensten vanuit Waterrecreatie Nederland
De rol van Waterrecreatie Nederland is het organiseren en stimuleren van onderlinge kennisdeling en inspiratie bieden aan het netwerk van gemeenten om uiteindelijk met elkaar de mogelijkheden voor waterrecreatie te verbeteren en de maatschappelijke en economische waarde ervan te vergroten. De diensten die Waterrecreatie Nederland levert zijn opgenomen in twee categorieën: basis en extra bijdrage.
Basis deelname
- Faciliteren van het netwerk;
- Quickscan waterrecreatie bij deelnemende gemeenten;
- Organiseren netwerkbijeenkomsten en een jaarlijkse kennis- & netwerkdag.
Extra bijdrage
- Diepgaandere rapportage op basis van de quickscan.
- Tijdelijke ondersteuning van gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van:
- Het organiseren van thematische bijeenkomsten over (aspecten van) waterrecreatie;
- Waterrecreatie data, informatie en/of onderzoek ten behoeve van op de bovengenoemde thema’s;
- Het vervaardigen en beheren van GIS-kaarten/viewers met betrekking tot vaarwegen en/of waterrecreatie in en rondom de gemeente.
Meer informatie
Heeft u interesse om deel te nemen aan het Kennisnetwerk Waterrecreatie Gemeenten of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Erik van der Stouwe, via e.van.der.stouwe@waterrecreatienederland.nl of 06-135 031 84.
© Foto boven Zwartsluis – gemeente Zwartewaterland