‘Varen doe je Samen!’ verlengt samenwerking

16 maart 2015  Laatste update: 15 maart 2023

 

Veiligheid op het water blijft belangrijk

Veiligheidsbewustzijn op het water is en blijft een belangrijk thema. Door nog nadrukkelijker in te zetten op bewustwording en (technische)preventie en reisvoorbereiding, onderstrepen de partijen hun samenwerking door op de HISWA Boat Show het nieuwe convenant ‘Varen doe je Samen!’ 2015 – 2020 te ondertekenen. De campagne ‘Varen doe je Samen!’ gaat daarmee een nieuwe fase in.

Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is in 2007 het project ‘Varen doe je samen!’ (VDJS) gelanceerd. Met de ondertekening van het nieuwe convenant 2015 – 2020 bevestigen Rijkswaterstaat, provincies, Unie van Waterschappen, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, BLN – Koninklijke Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade Nederland, ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Waterrecreatie Nederland en het Watersportverbond het project voort te zetten met een nieuwe aangescherpte focus.

Mede op basis van het VDJS onderzoek naar de oorzaken van ongevallen geregistreerd in de landelijke scheepsongevallen database (SOS database) blijkt  dat het veiligheidsbewustzijn onder de vaarweggebruikers nog beter kan. Zie ook het persbericht over dit onderzoek. De noodzaak om blijvend aandacht te besteden aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn is dan ook een belangrijke basis voor de hernieuwde samenwerking. Er is ook interesse van nieuwe partners om aan te haken in dit project.

In ‘Varen doe je Samen!’ werken de verschillende convenantpartners samen om de veiligheid tussen recreatievaart en beroepsvaart te verbeteren. Dit doen we door beroepsschippers, recreatieschippers en andere waterrecreanten bewust te maken van elkaars gedrag en beperkingen op het water. Hier spelen ook (technische) preventie en reisvoorbereiding een belangrijke rol. Voorlichting van ‘Varen doe je Samen!’ bestaat onder andere uit: speciale website www.varendoejesamen.nl; de zogenaamde ‘Knooppuntenboekjes’; diverse informatielijnen met de belangrijkste informatie en tips/adviezen voor de recreatievaart en beroepsvaart; faciliteren van ‘Varen doe je Samen!’ praktijkdagen; aanwezigheid op diverse Social media kanalen, zoals Twitter, Facebook, , LinkedIn, Youtube; de gratis ‘Varen doe je Samen’ App.

Daarnaast heeft project ‘Varen doe je Samen!’ een belangrijke rol in het signaleren van situaties, relevant voor de veiligheid en het communiceren hierover (zowel naar de gebruiker als naar verantwoordelijke partners)

‘Varen doe je Samen!’ is wederom aanwezig op het Veiligheidseiland van de HISWA Boat Show in Amsterdam. De beurs is van 11 t/m 15 maart. U bent van harte welkom, ons standnummer is 07.106F. Naast promotiemateriaal en informatievoorziening is er dit jaar dus ook speciale aandacht voor de ondertekening van het VDJS convenant 2015 – 2020 op 12 maart. Meer informatie kunt u vinden op www.varendoejesamen.nl

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter