1,4 miljoen voor watertoerisme in Leeuwarden

23 april 2015  Laatste update: 15 maart 2023

De provincie, marktpartijen en de gemeente Leeuwarden steken samen ruim 1,4 miljoen euro in een verbeteringsproject voor het watertoerisme.

Gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Isabelle Diks kwamen hier gisteren mee naar buiten. Het gaat om ideeën die al langer leefden, maar waarvoor tot nu toe het geld ontbrak. Alle plannen uit dit zogeheten Waterfront Leeuwarden moeten voor 2017 in gang zijn gezet.

 

Een in het oog springend project is de lang verwachte doorbraak tussen het Nieuwe Kanaal en de Kurkemeer, ten oosten van Schilkampen. Hiervoor is 325.000 euro beschikbaar. Door beide waterlopen met elkaar te verbinden ontstaat een aantrekkelijke oostelijke vaarroute tussen de Bonke, de binnenstad en het Van Harinxmakanaal. Binnenvaartschippers zouden hier ook graag een draaikom zien, maar deze maakt geen deel uit van de plannen.

 

Ten oosten en zuiden van de voormalige gevangenis De Blokhuispoort verrijst een ‘boardwalk’ in de gracht: dit langgerekt recreatieterras krijgt mogelijk een aansluiting bij nieuwe horeca in het gebouw. Vanaf de steigers kunnen toeristen straks in een fluisterboot stappen voor een tochtje door de stad. Hier is 315.000 euro voor beschikbaar.

 

Diks kondigde vorige week al maatregelen aan om Leeuwarden aantrekkelijk te maken voor riviercruiseschepen. Vanuit het Waterfront wordt hier 260.000 euro voor beschikbaar gesteld. Er komt een nieuwe aanlegplaats ter hoogte van de aansluiting Snekertrekweg-Marshallweg. Bij deze plek komen nieuwe voorzieningen, zoals meerpalen, steigers en aansluitingen voor drinkwater en riolering. Een nieuw pleintje met bomen moet deze kil ogende locatie aantrekkelijker maken.

 

De provincie en gemeente steken daarnaast 260.000 euro in het verhogen van de brug in de Tearnserdyk in Goutum.

Vorig artikel Volgend artikel