Waterrecreatie Nederland nieuwe partner Zuiderzeemuseum

09 april 2015  Laatste update: 15 maart 2023

IMG_0905

 

Stephan Warnik, directeur van het museum, en Arie Kraaijeveld, voorzitter van het bestuur van de stichting Waterrecreatie Nederland, ondertekenden op het kantoor op de NDSM werf de verbintenis. Stichting sponsort de tentoonstelling Wild van water, die in de zomer van 2016 opent. De tentoonstelling gaat over dat waar Nederlanders groot mee zijn geworden: leven en plezier maken met water. De presentatie toont werken van bekende schilders zoals Hendrick Avercamp, maar ook hedendaagse kunst. Warnik ziet veel voordelen in het samenwerkingsverband: “Met deze financiële steun kunnen we de tentoonstelling naar wens inrichten. Door samen te werken met een partner zoals Waterrecreatie Nederland wordt het daarnaast ook mogelijk om brede en landelijke aandacht te genereren voor dit bijzondere facet van de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Prachtig waterrecreatiejaar
Ook Arie Kraaijeveld is erg te spreken over het partnerschap: “Hiermee geven we aan dat het Zuiderzeemuseum en Waterrecreatie Nederland verbindingen maken waar anderen soms muren optrekken. Samenwerken is ons op het lijf geschreven. Recreëren op het water dat eens een zee was, met een stop in Enkhuizen en bezoek aan deze tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum maakt van 2016 een prachtig waterrecreatiejaar.”

Schaatsen, zwemmen, vissen of zeilen
De tentoonstelling gunt bezoekers een historische blik op de kunst van volksvermaak in het Nederlandse waterlandschap. Wie heeft er niet vanaf jonge leeftijd geleerd te schaatsen, te zwemmen, te vissen of te zeilen? Wild van Water biedt in zijn totaliteit een grote variëteit: zowel hedendaagse als historische kunst zijn gecombineerd en schilderijen hangen naast installaties van videokunst. Het museum hoopt nog naast Waterrecreatie Nederland nog op extra steun van een andere sponsor om buitenlandse topstukken aan de tentoonstelling toe te kunnen voegen.

Over Waterrecreatie Nederland
Waterrecreatie Nederland heeft als doel het verbeteren van de waterrecreatie in Nederland. Leidend hierbij is de realisatie van de ambities voor de ontwikkeling en de organisatie van waterrecreatie  benoemd in de Toekomstvisie Waterrecreatie. www.waterrecreatienederland.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. www.zuiderzeemuseum.nl.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter