Gemeente Drimmelen voor tweede maal winnaar Schout & Schepenen race

15 juni 2015  Laatste update: 15 maart 2023

Schout en Schepenen race 2015

 

14 juni 2015, SINT-ANNALAND. De negende editie van de Schout & Schepenen race op zaterdag 13 juni 2015 is gewonnen door de gemeente Drimmelen. Burgemeester Gert de Kok ontving uit handen van de Zeeuwse Commissaris van de Koning Han Polman aan het eind van de dag de begeerde wisselbokaal. De gemeente Drimmelen won de race ook in 2012. In de zonovergoten wedstrijd op de Krabbenkreek, stuurde schipper Frank Breugelmans zijn Lemsteraak ’t Breugeltje naar de overwinning. Overigens deed hij dat voor de tweede keer op rij, vorig jaar won hij met de gemeente Borsele aan boord.

Hét Palaver
De ochtend van de Schout & Schepenen race stond traditiegetrouw in het teken van Hét Palaver, een minisymposium waarin de watersport centraal staat. Een zaal met zo’n 150 bestuurders, watersport vertegenwoordigers en andere relevante stakeholders werden bijgepraat over een aantal goede watersportontwikkelingen in het Deltagebied door Rowena van der Maat van Waterrecreatie Nederland, namens Sport Zeeland. Een paar jaar geleden werd een manifest ondertekend waarin verschillende organisaties beloofden het water(top)sport klimaat te verbeteren. Met de komst van onder andere de Watersport Experience en diverse grote topwatersport events is de conclusie dat veel beloften zijn waargemaakt. Bianca Janssen van Rijkswaterstaat riep de aanwezige gemeentebesturen op om zelf aan de slag te gaan met de Deltaroute. De Deltaroute verbindt de unieke Deltawerken aan elkaar door midden van auto-, fiets en wandelroutes. Op deze wijze worden de technische hoogstandjes die de Deltawerken zijn onder de aandacht gebracht. Bianca hield een pleidooi om ook watersport(routes) en activiteiten aan deze Deltaroute toe te voegen in het hele Deltagebied. Tot slot vertelde Olympisch kampioene roeien Kirsten van der Kolk haar persoonlijke watersport verhaal. Over doorzetten in moeilijke tijden, over de basisvoorwaarde voor ieder succes: enthousiasme. En natuurlijk over haar twee Olympische dromen, waarvan brons de bekroning van de eerste en goud de bekroning van de tweede was. Kirsten gaf in de middag een uitgebreide roeiclinic voor een aantal zeer enthousiaste kinderen waar van er maar één niet was omgeslagen in het water van Sint-Annaland.

De Schout & Schepenen race bokaal
Na het inhoudelijk gedeelte van Hét Palaver bracht de winnaar van de race in 2014, de gemeente Borsele, de bokaal op bijzondere wijze terug. Stadsomroeper Wim de Smit proclameerde namens de gemeente de formele teruggave met een vooruitwijzing dat ook dit jaar de troffee weer in handen zal komen van Borsele. Die profetie is helaas voor hen niet uitgekomen.

De race
’s-Middags gingen alle gemeentebesturen op historische platbodems het water op. De wedstrijd bestond dit jaar uit 18 deelnemende gemeenten, verdeeld over 20 historische platbodems zoals Hengsten, Schokkers, Boeiers, Zeeuwse Schouwen en Hoogaarsen. De drie provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland voeren ieder op een eigen platbodem, maar buiten mededinging.De zeilrace wordt jaarlijks georganiseerd vanuit Sint-Annaland. Tijdens de geanimeerde prijsuitreiking op het terras van Restaurant Buutengaets in de haven van Sint-Annaland kregen alle deelnemende gemeenten een Schout & Schepenen race 2015 schildje. Gemeente Drimmelen won vlak voor de gemeente Goeree-Overflakkee en de gemeente Zundert. De hoogaars van de gemeente Steenbergen werd gediskwalificeerd als gevolg van een aanvaring met het startschip.

Organisatie
De organisatie van de Schout & Schepenen race is in handen van de Stichting Schout & Schepenen race en Watersportvereniging Sint-Annaland, daarbij ondersteund door diverse participanten: provincie Noord-Brabant, provincie Zeeland en de provincie Zuid-Holland, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen REWIN en NV Economische Impuls Zeeland, Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta, Rijkswaterstaat, DRV Accountants en Adviseurs, KWS Infra en Mariteam Shipyard. Gemeente Tholen is host gemeente, Steenbergen, Drimmelen en Goeree-Overflakkee co-host gemeenten. Verder werd deze dag mogelijk gemaakt door Waterrecreatie Nederland, Van Dantzig Communicatiepartners en de vele vrijwilligers van WSV Sint-Annaland.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter