733.000 euro voor Cruise Port Harlingen

09 juli 2015  Laatste update: 15 maart 2023

De provincie Fryslân hecht grote waarde aan de ontwikkeling van een cruisehaven in Harlingen. De provincie stelt hiervoor € 733.000,- beschikbaar. De Nieuwe Willemshaven in Harlingen wordt gebaggerd tot 8,5 meter diepte en krijgt een drijvende steiger van 180 meter. Hierdoor kunnen cruiseschepen tot 160 meter in Harlingen aanleggen. Cruise Port Harlingen wordt hierdoor dé ontvangsthaven voor internationale cruiseschepen in Fryslân.

Cruise Port Harlingen
Sinds 2012 is de gemeente Harlingen bezig zich te ontwikkelen als Cruise Port Harlingen. De cruise-industrie ontwikkelt zich wereldwijd, ook in West Europa zijn er forse groeicijfers. De cruise-industrie zoekt daarom unieke locaties met charmante stadscentra en excursiemogelijkheden. Omdat de historische stadskern op steenworp afstand van de haven ligt is er grote interesse in Harlingen. De maatschappijen willen graag met cruiseschepen tot 160 meter in de Friese havenstad aanmeren. Een essentiële stap hiervoor is de ontwikkeling van goede faciliteiten om deze cruiseschepen te ontvangen. De totale investering is bijna 3 miljoen euro.

Nieuwe Willemshaven
Cruise Port Harlingen is onderdeel van de opwaardering van de gehele Willemshaven. Harlingen wil nog meer toeristen verwelkomen in haar stad. De Willemshaven leent zich hier uitstekend voor en heeft de potentie een gebied te worden met internationale uitstraling waar de watersporter, toerist, ondernemer én Harlinger graag verblijft. Naast de ontwikkeling van de cruisefaciliteiten, wordt ook gewerkt aan een jachthaven en een belevingscentrum. De plannen zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Harlingen en Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân.

Bekijk het gehele artikel op de website van Het Friese Merenproject.

Vorig artikel Volgend artikel