9,1 kilometer Apeldoorns kanaal is weer schoon

16 juli 2015  Laatste update: 15 maart 2023

De sanering van het Apeldoorns Kanaal is afgerond. Het kanaal is zaterdag feestelijk heropend met een ceremonie in Heerde.

De afgelopen maanden werd een stuk van 9,1 kilometer van het kanaal gesaneerd. De waterbodem was ernstig vervuild, er werd meer dan 95.000 kuub slib verwijderd. Met de sanering is aan verontreiniging 590.000 liter minerale olie uit het kanaal verwijderd, naast andere verontreiniging als zware metalen.

Het grootste deel van de westelijke oevers zijn natuurvriendelijk ingericht en bij de oostoever is de oeverbescherming aangepast. Deze stalen damwand over 7700 meter zorgt ervoor dat de oever niet in het water glijdt.

Het Apeldoorns Kanaal werd in 1829 aangelegd in opdracht van Koning Willem 1 om meer welvaart en welzijn te brengen.

Vorig artikel Volgend artikel