ANWB presenteert onderzoek naar 'bootdelen’

25 augustus 2015  Laatste update: 15 maart 2023

Gedeeld bootbezit, onderhuur, fractional ownership, collective ownership of blijven watersporters gewoon zelf een boot kopen? De zogenoemde ‘bootdeler’ kan de watersportsector ingrijpend veranderen. Ondernemers uit de watersportbranche en de deeleconomie doen mee aan een debat over de deeleconomie in de watersportbranche op de HISWA te Water.

Deze discussie vindt plaats op dinsdag 1 september 2015 van 11.30 tot 12.45 uur.

De uitkomsten van het onderzoek van de Waterkampioen (ANWB) onder bijna 1900 watersporters leveren een bijdrage aan de discussie over de toekomst van de watersport.

Zo blijkt er wél  interesse is in het delen van boten, maar dat de meeste booteigenaren het op dit moment nog niet zien zitten. Van de Nederlandse bootbezitters is 3% geïnteresseerd in de verhuur van zijn boot en nog eens 6% geïnteresseerd om zijn boot te delen met anderen. Daarbuiten denkt nog eens 2% aan iets anders, zoals het delen van de boot met kinderen of andere familie.

Maar de meeste eigenaars (89%) willen hun boot dus níet verhuren of delen. De belangrijkste reden is dat de boot veel zélf gebruikt wordt (33%), gevolgd door vrees voor schade (25%), omdat men het geld niet nodig heeft (20%) en omdat men bang is voor een vieze boot bij oplevering (9%).

Verder blijkt dat er wat reden is tot optimisme in de watersportbranche. Twee van de tien booteigenaren zeggen dat zij van plan zijn een andere boot te gaan kopen tussen nu en drie jaar. De meeste boten worden gekocht in 2017 (35%) gevolgd door 2018 (25%), 2016 (23%) en 17% van hen is van plan nog dít jaar hun volgende boot te gaan aanschaffen.
Op de Hiswa is het onderzoeksrapport van de enquete beschikbaar en in Waterkampioen 9 (verschijning 1 september) staat een uitgebreid artikel met uitkomsten van het onderzoek en informatie over verschillende vormen van boot delen.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter