Opening Tentoonstelling Wild van water

22 april 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Op donderdag 26 mei 2016 opent de tentoonstelling Wild van water bij het Zuiderzeemuseum. De tentoonstelling geeft op een bijzondere wijze een beeld van hoe de kunst van het genieten in en op het water diep geworteld is in de Nederlandse cultuur. Zeilers, zwemmers, vissers en schaatsers worden al eeuwen vastgelegd door kunstenaars en dit heeft veel prachtige kunstwerken opgeleverd. Het Zuiderzeemuseum toont een selectie van deze ‘waterkunstwerken’ in het binnen museum.

De tentoonstelling bevat zowel historische schilderijen uit de Gouden Eeuw, als kunst uit de negentiende-eeuwse Romantiek en van de Haagse School. Ook hedendaagse fotografie en videokunst maken deel uit van de tentoonstelling. De indeling van de tentoonstelling is gebaseerd op de benadering van de kunstenaars. Zo is het oudste werk nuchter en observerend realistisch, terwijl in de negentiende eeuw de poëzie van waterrecreatie werd verbeeld en in de twintigste eeuw vooral sensaties van licht, kleur en beweging centraal staan. Gastconservator Maartje van den Heuvel selecteerde bijna 150 werken uit Nederlandse museale collecties en van hedendaagse kunstenaars. Eerder was zij als gastconservator verantwoordelijk voor de succesvolle tentoonstelling ‘Zoet en Zout’ in de Kunsthal (Rotterdam). Vanuit de Rijksuniversiteit Leiden draagt zij ook bij aan het project EUWATHER waar Waterrecreatie Nederland eveneens bij betrokken is. In de app die in het kader van het project EUWATHER wordt ontwikkeld zullen ook een aantal relevante kunstwerken van de tentoonstelling worden opgenomen.

Wild van Water

Ellen Davidzon – Joy of Life (detail)

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter