“Gastvrijheidssector vraagt volgend kabinet om keuze voor groei”

24 juni 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Op 23 juni j.l. heeft Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland, het manifest van de gastvrijheidssector overhandigd aan Erik Ziengs, woordvoerder ondernemerschap en gastvrijheidseconomie van de VVD fractie. Gastvrij Nederland heeft dit manifest opgesteld met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.  Ook aan de andere politieke partijen is gevraagd om in de op te stellen verkiezingsprogramma’s nadrukkelijk aandacht te besteden aan de groeiwensen van de sector.

Gastvrij Nederland vraagt van een volgend kabinet om drie essentiële keuzes om de sector verder te kunnen laten groeien:

  • investeren in de bestemming Nederland;
  • stimuleren van ondernemerschap;
  • faciliteren van werkgelegenheid.

De gastvrijheidssector is belangrijk voor de economie van Nederland: jaarlijks wordt er ruim 68 miljard in omgezet en de sector levert werk en inkomen aan 606.000 mensen.

Juist de gastvrijheidssector creëert banen die ook voor bijvoorbeeld laaggeschoolden en jongeren goed bereikbaar zijn. Deze sector is een groeisector maar groeien gaat niet vanzelf. De drie hoofdkeuzes die worden gevraagd in het manifest, zijn daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.

Groei verzilveren levert niet alleen economisch voordeel op. De sector speelt ook maatschappelijk een rol van betekenis: de gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang.

Daarnaast zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft. Ook is een florerende gastvrijheidssector een belangrijke secundaire vestigingsplaatsfactor voor (internationale) bedrijven.

Erik Ziengs reageert op het manifest:
“Geef ruimte aan gastvrijheidssector voor groei, welvaart en beleving!”

Kees van Wijk:
“Met dit manifest roept Gastvrij Nederland de partijen in de Tweede Kamer op om in hun verkiezingsprogramma’s expliciet aandacht te schenken aan het economische en maatschappelijke belang van de gastvrijheidssector. Deze sector biedt bovengemiddelde groeikansen en is een potentiële banenmotor met extra kansen voor jongeren, lager opgeleiden en nieuwe toetreders op de arbeidsmarkt.”

Bekijk hier de infographic.

20160623_Manifest_overhandiging_Erik_Ziengs_Kees_van_Wijk_Den_Haag_P8A9588_LR (002)

Vorig artikel Volgend artikel