Nederlandse superjacht cluster blijft groeien in faciliteiten en bestellingen

23 juni 2016  Laatste update: 15 maart 2023

De recente aankondiging door Feadship, dat zij voornemens zijn om een vierde open bouw en refit faciliteit in Amsterdam te openen, is het meest recente voorbeeld van een indrukwekkende golf van uitbreiding door het Nederlandse superjacht cluster. De cijfers tonen een aanhoudende groei in het aantal leveringen en bestellingen aan. Leden van de HISWA Holland Yachting Group spelen op een gevarieerde en innovatieve manier in op vragen uit de markt. 

De meest recente cijfers voor superjacht constructie illustreren de uitzonderlijk sterke positie van de Nederlandse industrie. Nederlandse werven lanceerden 22 superyachts in 2015, zes meer dan het jaar daarvoor, en een omzet van een indrukwekkende 1.18 miljard euro. Deze groei zorgde voor een voortgang en de HISWA Holland Yachting groep ontving orders voor nog 24 superyachts tijdens 2015, een stijging van 26,3% op de cijfers van 2014. En met 25 verwachte leveringen in 2016 met een totale lengte van 1425 meter, is het duidelijk dat de Nederlandse superjacht cluster het goed doet.

Behoud van de leiding
“Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom de superjacht industrie in Nederland via de wereldwijde teruggang in rude health gekomen,” legt Jeroen Sirag, export directeur van de HISWA Holland Yachting Group. “Een kritieke factor is een al lang bestaand engagement om te investeren in de toekomst op zowel goede tijden en minder goede tijden, Nederlandse werven behouden hun wereldwijd erkende voorsprong in kwaliteit en innovatie. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse materiaalleveranciers die voortdurend zoeken naar nieuwe manieren om hun eersteklas producten en technologieën sieren de mooiste superjacht bouwt zowel in Nederland en daarbuiten.”

HISWA Yacht Building

Vorig artikel Volgend artikel