Expeditie Haringvliet met Waterbus

15 augustus 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Deze zomer zijn er verschillende mogelijkheden om met de Waterbus het Haringvliet te ontdekken. Een prachtige vaarroute langs schitterende natuur waar van alles gebeurt en kan worden beleefd. De Haringvliet expeditie vaart tot en met 25 september 2016. De dienstregeling ‘Haringvliet Expeditie’ geldt voor de zomermaanden en is mogelijk gemaakt door het Droomfondsproject Haringvliet. De gedeputeerden Han Weber en Rik Janssen maakten dinsdag 21 juni 2016 een eerste vaartocht over het Haringvliet.

Met de dienstregeling worden de dorpen en steden rondom het Haringvliet beter bereikbaar voor een breed publiek. Recreatie- en toerismeondernemers in en om het Haringvliet kunnen een nieuwe en extra stroom bezoekers verwelkomen. Een bijkomend voordeel van de Waterbus is dat het wegennet wordt ontlast.

Bestemmingen Haringvliet
De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan op het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook wordt er vanuit Rotterdam een tussenstop gemaakt in Nieuw-Beijerland. Voor iedere bestemming zijn (natuur-)excursies ontwikkeld en kun je op stap met een boswachter. Komende zomermaanden vaart de Waterbus als proef naar het Haringvliet en worden alle mogelijkheden verkend.

De vaarverbinding naar en over het Haringvliet maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet en komt mede tot stand door de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland.

Droomfondsproject Haringvliet
Het droomfondsproject Haringvliet heeft de ambitie om het toeristisch en recreatief gebruik van het Haringvliet een impuls te geven. Onderdeel van dit project is onder andere het deelproject ‘vaarverbindingen Haringvliet’. Het Haringvliet is een natuurgebied op steenworp afstand van steden als Rotterdam en Dordrecht. Een delta die door miljoenen trekvogels wordt gebruikt als belangrijke tussenstop voor de lange tocht van de noordelijke toendra’s naar Zuid-Europa en Afrika én omgekeerd. Waar het zomers wemelt van de grote sternen en de lepelaars, maar ook de vis- en zeearend regelmatig overvliegen. In 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier en kunnen vissen, zoals de zalm en steur weer tussen zee en rivier trekken. Zes natuurorganisaties waaronder Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds grijpen dit moment aan om met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij het Haringvliet ecologisch én economisch een impuls te geven.

Lokale economie versterken
Met gerichte maatregelen voor natuurherstel en toerismeontwikkeling sorteren de 6 natuurorganisaties voor op de opening van de Haringvlietsluizen. Het Haringvliet wordt een belangrijk internationaal knooppunt voor trekvogels en -vissen. En bezoekers worden in staat gesteld de natuur die ontstaat te beleven. Met de vaarverbinding naar en over het Haringvliet wordt geïnvesteerd in natuur en landschap. Tegelijkertijd wordt bijgedragen aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden. De vaarverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht kan de lokale horeca en toerismesector versterken.

Vorig artikel Volgend artikel