Resultaten Grote Jachthaven Enquête bekend

08 september 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Uit onderzoek van de ANWB onder 1.400 Nederlandse bootbezitters blijkt dat watersporters met een vaste ligplaats bijzonder tevreden zijn over hun jachthaven. Zij geven hun jachthaven het gemiddelde rapportcijfer 8,1. Wel worden enkele faciliteiten gemist of kunnen beter, waaronder wifi.

Een wifi-verbinding op de jachthaven wordt door het merendeel van de watersporters belangrijk gevonden en ruim zeven van de tien jachthavens bieden dit dan ook aan. Maar het signaal laat wel te wensen over. Op de helft van de jachthavens waar wifi wordt aangeboden, is het signaal niet overal even sterk.

Minimale services

Wat door de vaste ligplaatshouders het meest gemist wordt op de jachthaven, is een supermarkt, een winkel met bootmaterialen, een overdekte winterstalling en een werkplaats voor reparaties en onderhoud.

De drie belangrijkste services die passanten graag op een jachthaven aantreffen, zijn: douche- en wasgelegenheid, elektrische stroom op de steiger en een wifi-verbinding. Maar buiten deze minimale services maakt de passant ook nog graag gebruik – in volgorde – van een supermarkt, een restaurant of snackbar, een winkel met bootmaterialen, een bar/café, een natuurrijke omgeving, een toeristische omgeving met uitjes, fietsverhuur en een zwembad.

Nieuwe btw-verplichting

Over de aanstaande btw-verplichting voor verenigingshavens is bijna zes van de tien watersporters van mening dat de vrijstelling voor verenigingshaven gewoon moet blijven en nog eens 14% vindt dat er een verlaagd btw-tarief van 6% moet worden gehanteerd. Een kwart tot slot vindt dat de verenigingshavens btw-plichtig moeten worden.

Seniorenhavens

Verder toont dit onderzoek aan dat de helft van de bootbezitters die nog geen app gebruiken om van te voren een plek kunnen reserveren in een jachthaven daar wel geïnteresseerd in is en staat bijna een kwart van de vaste ligplaatshouders positief tegenover het idee van seniorenjachthavens, analoog aan een seniorencamping, waar rust en ruimte een rol spelen en de voorzieningen zijn aangepast aan de leeftijd.

Jachthaven enquete

Bron: ANWB

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter