Succesvolle werkconferentie Er-varen: Versterken en verbinden van vaarwegen en cultuurhistorie

26 september 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Dinsdag 6 september 2016 organiseerde Waterrecreatie Nederland de werkconferentie Er-varen in het kader van het EU Water Heritage project (EUWATHER). Tijdens deze werkconferentie stond het verbinden en versterken van de beleving van waterwegen en cultuurhistorie centraal. Doel van de werkconferentie was het delen en vergroten van kennis en best practices die de beleving van waterwegen en cultuurhistorie verbinden en versterken als motor voor duurzame regionale (toeristische) ontwikkeling, inclusief gebruik van digitale tools en het delen van kennis en ervaringen EUWATHER project.

De werkconferentie was op uitnodiging; er waren ruim 60 Nederlandse en internationale deelnemers aanwezig. De werkconferentie vond plaats op een bijzondere en toepasselijke locatie, namelijk bij het Zuiderzee museum in Enkhuizen. Hier is momenteel ook de eerste kunsttentoonstelling over waterrecreatie in Nederland: Wild van water.

Professor dr. Henk Scholten, hoogleraar Ruimtelijke Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en partner in het EUWATHER project, opende de werkconferentie met een inspirerende presentatie over het inzetten van ruimtelijke informatie en digitale tools om de beleving van vaarwegen en cultuurhistorie te versterken. Vervolgens konden deelnemers in verschillende thematische sessies kennis en ervaringen uitwisselen, namelijk:
1. Verbinden van waterwegen en cultuurhistorie als motor voor duurzame regionale (toeristische) ontwikkeling
2. Gebruik van digitale tools/ sociale media
3. Leren van andere ervaringen in Europa
a)       Deelsessie stedelijke gebied, w.o. EUWATHER casus Manchester, UK
b)      Deelsessie landelijke gebied, w.o. EUWATHER casus Girona, Spanje
c)       Deelsessie verbinden stedelijk-landelijk gebied, w.o. EUWATHER casus Venetië, Italië
4. Lezen van landschapswaarden in kunst: rondleiding tentoonstelling Wild van Water met curator

Tijdens de werksessies en de afsluiting van de werkconferentie gaven deelnemers aan het zeer waardevol om elkaar over deze thema’s te spreken en ‘best practices’ uit te wisselen. Ook is tijdens de werkconferentie een aantal nieuwe ideeën voor samenwerking en projecten ontstaan.

In het EUWATHER project werkt stichting Waterrecreatie Nederland samen met partners Universiteit Leiden en Vrije Universiteit Amsterdam en Europese partners uit Venetië (lead partner), Manchester en Girona om met behulp van een aantal digitale, geografische tools de beleving van waterwegen en cultuurhistorie beter te verbinden en te versterken ten behoeve van duurzame regionale ontwikkeling.

DSC_0228

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter