Nederland Kanalenland: studiemiddag en boekpresentatie

20 oktober 2016  Laatste update: 15 maart 2023

Op 28 oktober aanstaande organiseert de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) een studiemiddag over kanalen in Nederland. Aanleiding is de verschijning van het boek, getiteld `Nederland Kanalenland’, dat aan het eind van de studiemiddag wordt gepresenteerd. Het boek omvat een reis langs 12 kanalen, in elke provincie één, die samen het beeld schetsen van de historie, betekenis en belang van kanalen. De publicatie is gebaseerd op de expositie, die auteurs Hans Buiter en Roger Raat in 2011 samenstelden voor de succesvolle World Canals Conference in Groningen.

Nederland is een echt kanalenland. Nergens ter wereld ligt een zo dicht netwerk aan kunstmatige waterwegen. De 1.150 kanalen in ons land hebben samen een lengte van 6.500 kilometer, ruim twee keer zo lang als het spoorwegennet in Nederland. Kanalen zijn dan ook niet weg te denken uit ons leven. Mede dankzij de kanalen houden we droge voeten en veel kanalen zijn nog altijd onmisbaar voor de aan- en afvoer van goederen. Daarnaast bieden de kanalen ruimte voor waterrecreatie. Duizenden liefhebbers vinden hun weg op en langs het water van kanalen en vaarten. Turfschepen hebben plaatsgemaakt voor motorjachten en over jaagpaden wordt gefietst en gewandeld. Waterrecreatie is dan ook een van de redenen van de toenemende belangstelling voor historische kanalen, maar niet de enige. Nadat op veel kleinere kanalen de beroepsvaart was afgenomen, dreigden deze na de Tweede Wereldoorlog door afdamming en demping hun karakter te verliezen of zelfs te verdwijnen. Deze trend is gestopt. Voor omwonenden bleken de kanalen dierbare bestanddelen van hun leefomgeving. Daarnaast is de belangstelling voor het erfgoed op en rond de kanalen toegenomen. Sluizen, gemalen, bruggen en brugwachtershuisjes, de industriële landschappen langs de kanalen: ze worden steeds meer gekoesterd.

Waterrecreatie en herwaardering hebben er inmiddels zelfs toe geleid dat historische kanalen weer in ere worden hersteld en dat er nieuwe worden gegraven. Het boek geeft een divers zicht op het kanalenlandschap: van het drukbevaren Limburgse Julianakanaal, via het unieke Brabantse Defensiekanaal en de dromerige Friese Bolswardertrekvaart naar het Noordhollandsch Kanaal van Koning Willem I. Het boek laat zien hoe kanalen en hun gebruik ons landschap en identiteit hebben gevormd.

U kunt zich hier aanmelden voor de studiemiddag.

Cover Kanalenboek lr

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter