Extra investering voor rondje Assen

24 april 2017  Laatste update: 15 maart 2023

Om een ongestoorde doorgang voor de recreatievaart te waarborgen, investeert de gemeente Assen extra in bruggen buiten het traject van de Blauw As.

Het gaat om de beweegbare Lonerbrug en brug Enkeerdpad in het Havenkanaal. De bruggen hoeven gemiddeld maar een keer per week open, namelijk voor een grintschip voor de mortelcentrale. Nu het werk aan de Blauwe As bijna is afgerond en plezierscheepjes vanaf 1 juli een rondje Assen kunnen maken, is de verwachting dat de bruggen veel vaker moeten worden bediend. In het hoogseizoen misschien tot wel honderd keer per week.

Om te voorkomen dat de bruggen dan niet goed werken, heeft de gemeente Assen besloten in te grijpen. Assen heeft namelijk geen goede ervaring met beweegbare bruggen. De bruggen over de Vaart en bij Kloosterveen haperden de afgelopen jaren regelmatig en zorgden voor veel ergernis. Wethouder Ruud Wiersema (Stadspartij Plop): ,,Nadat deze bruggen straks zijn aangepakt, zijn we echt klaar voor een rondje: obstakel- en storingvrij.’’

Enkeerdpad ligt bij het natuurgebiedje De Landjes aan de rand van de wijk Marsdijk. De houten fiets- en loopbrug moet ingrijpend worden aangepast om aan de eisen te voldoen. Daar is gekozen voor de bouw van een nieuwe ijzeren en vaste loopbrug.

De brug wordt 5,40 meter hoog, de doorvaarthoogte die geldt voor alle bruggen in het Noord-Willemskanaal. De brug wordt schuin over het kanaal gelegd om de hellingbaan beperkt te houden. en kost 470.000 euro.

De Lonerbrug wordt voor 100.000 euro gerenoveerd en geschikt gemaakt voor automatische bediening. De bediening gaat over naar de provincie Drenthe, die alle bruggen in de route van het Noord-Willemskanaal automatisch bediend vanaf een centrale commandopost bij de sluis Peelo.

Bron: Dagblad van het Noorden

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter