Samenwerking voor natuur en recreatie Haringvliet in een stroomversnelling

07 juli 2017  Laatste update: 15 maart 2023

Gemeenten, provincie Zuid-Holland en maatschappelijke partners gaan zich gezamenlijk inzetten om natuur en recreatie rond het Haringvliet naar een hoger plan te tillen. Zij ondertekenden op vrijdag 30 juni het ‘Manifest natuur en recreatie Landschapstafel Haringvliet’. Een van de eerste zichtbare resultaten: de ingebruikname van het speeltoestel ‘Speelsteur Haringvliet’.

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland: “Met de ondertekening van het Manifest en de ingebruikname van de Speelsteur laten we zien dat we onze gezamenlijke ambitie, om de natuur en recreatie in samenhang te versterken, waarmaken voor het Haringvliet.”

Haringvliet in een stroomversnelling
De partners van de landschapstafel Haringvliet hebben als gezamenlijke ambitie om de regio Haringvliet de komende jaren te versterken en tot een trekpleister te maken voor mens, dier en plant. Wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee: “Dit komt ten goede aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden en versterkt de relatie met Rotterdam en de Drechtsteden.”

Vorig jaar verkoos een vakjury het gebied NL Delta Biesbosch-Haringvliet al tot mooiste natuurgebied van Nederland. Met de ondertekening van het Manifest committeren de partners zich aan de ambitie om de natuur, leefbaarheid, bereikbaarheid en aantrekkingskracht van het gebied verder te versterken.

Speelsteur Haringvliet
Gelijktijdig met de ondertekening onthulden de partners het eerste concrete resultaat van de samenwerking: de ‘Speelsteur Haringvliet’ in Stellendam. Dit 10 meter lange speeltoestel staat symbool voor trekvissen, die door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen vanaf 2018 weer hun tocht tussen zoet en zout water kunnen maken. Een belangrijke gebeurtenis die bijdraagt aan de natuurlijke rijkdom van het Haringvliet. De Speelsteur is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland en werd direct enthousiast in gebruik genomen door de kinderen van de groepen 5, 6 en 7 van openbare basisschool Stellegors uit Stellendam.

Bron: provincie Zuid-Holland

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter