Onderzoek Platform WoW: Nederlandse recreatievaarders zijn tevreden over kwaliteit en veiligheid vaarwegen

http://recreatievaart%20-%20kieldiep%20-%20groningen
29 augustus 2017  Laatste update: 15 maart 2023

 

Nederlandse recreatievaarders zijn tevreden over de kwaliteit en veiligheid op de vaarweg. Dat blijkt uit recent onderzoek van het platform Water Ontmoet Water  (WoW) onder ruim 2.500 recreatievaarders over hun beleving van de Nederlandse vaarwegen in beheer bij Rijkswaterstaat en de provincies. Meer dan acht op de tien ondervraagden is tevreden over het beheer van de vaarwegen in Nederland in het algemeen.

Over het beheer van de laatst gevaren vaarweg zijn gebruikers van vaarwegen van Rijkswaterstaat bijna net zo tevreden als gebruikers van provinciale vaarwegen (85 versus 86 procent). Verder zijn gebruikers van vaarwegen van Rijkswaterstaat tevreden over voorzieningen langs de laatst gevaren route. De gebruikers van provinciale vaarwegen zijn meer tevreden over de verkeersveiligheid.

Verbeterpunten

Er komen ook aandachtspunten uit het onderzoek naar voren. Voor zowel Rijkswaterstaat als de provincies zijn dit (verkeers)informatie en bediening van op afstand bediende bruggen en sluizen. Daarnaast geven recreatievaarders aan dat de wacht-/passeertijd bij (verkeers-)bruggen voor Rijkswaterstaat beter kan. Bij de provincies is de informatie over (onverwachte) stremmingen van de route een verbeterpunt. De betrokken vaarwegbeheerders bekijken naar aanleiding van dit onderzoek welke acties zij kunnen oppakken.

Meer informatie en het complete onderzoeksrapport is te vinden op de website van platform WoW.

Wat heeft het onderzoek opgeleverd?

  • inzicht in de mening van recreatievaarders over de vaarwegen in het algemeen;
  • welke aspecten vinden recreatievaarders belangrijk: bijvoorbeeld veiligheid, aantrekkelijkheid, doorstroming en kwaliteit;
  • waarover is men op specifieke locaties wel tevreden en waarover niet;
  • mogelijke verbeterpunten die kunnen worden opgepakt door de beherende instanties;
  • de beheerders kunnen onderling de resultaten vergelijken en op die manier van elkaar leren.

Infographics

Onderstaande infographic is afkomstig uit het rapport van Platform Water ontmoet Water. Op de website platformwow.nl staan uitgebreide resultaten voor alle deelonderzoeken in overzichtelijke infographics.

infographic-tevredenheidsonderzoek-web

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter