‘Varen doe je Samen!’ viert 10-jarig jubileum tijdens HISWA te water

http://Standbemanning%20Hiswa%20te%20water
28 augustus 2017  Laatste update: 15 maart 2023

Tijdens de komende HISWA te water viert het project ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS) het tienjarig jubileum. VDJS neemt dit jaar met een grote stand deel aan de beurs en zal met verschillende activiteiten aandacht besteden aan het jubileum. ‘Varen doe je Samen!’ is te vinden in stand T22.

Tien jaar veiligheid

De veiligheid op het water wordt inmiddels alweer tien jaar bevorderd met hulp van de communicatie vanuit ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS). Op 4 september 2007 werd tijdens de HISWA te water in IJmuiden het convenant ondertekend, waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps- en recreatievaart. Volgens projectleider Rowena van der Maat is de boodschap na tien jaar hetzelfde gebleven: “Houd rekening met elkaar”. Het bereik is onder andere dankzij de digitalisering en social media de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Activiteiten tijdens HISWA te water

‘Varen doe je Samen!’ is zoals altijd aanwezig op de HISWA te water met verschillende activiteiten in het kader van veiligheid op het water. Een van de aandachtspunten tijdens de beurs is de bebording op het water. Over het beursterrein van de HISWA te water staan scheepvaartborden verspreid en in de VDJS-stand kunnen bezoekers terecht voor meer informatie.

Hoe train je brugoperators om hun brug zó te bedienen dat het verkeer op zowel weg als water zo goed mogelijk doorstroomt, en daarbij ook nog eens zo min mogelijk Co2 uitstoot? Die vraag staat centraal in de Binnenvaart game van de Provincie Zuid-Holland, een nieuwe simulator die brugoperators én binnenvaartschippers traint om samen de meest gunstige vaarroute te bepalen. Kom het zelf ervaren op onze stand, de nieuwe Binnenvaart game is van 29 tot en met 31 augustus aanwezig.

In de stand is tevens het nieuwe gratis boordboek verkrijgbaar waar de beursbezoekers de ‘Varen doe je Samen!’-brochures in kunnen opbergen om mee te nemen tijdens de vaartocht. Uiteraard is er op de stand ook allerhande informatiemateriaal beschikbaar dat in het boordboek kan worden bewaard. De verschillende brochures zijn ook digitaal verkrijgbaar, zie varendoejesamen.nl/downloads.

Verder worden er op de stand filmbeelden getoond van specifieke situaties op het water, om bezoekers optimaal te kunnen informeren over veiligheidsvoorschriften, wetgeving en voorzorgsmaatregelen. Ook zijn er demonstraties van verschillende handige nieuwe apps voor watersporters, zoals de Vaar Melder-app, KNRM Helpt, RiverGuide en natuurlijk de Varen doe je Samen!-app.
Alle watersporters zijn welkom in de Varen doe je Samen!-stand (T22) voor praktische tips en om het gesprek aan te gaan over (on)veilige situaties op het water. Ook kunnen ze op een (interactieve) vaarkaart hun knelpunten aangeven.

Het project ‘Varen doe je Samen!’

Veilig kunnen varen is en blijft voor de recreatie- en beroepsvaart van groot belang. Om de veiligheid op de Nederlandse grote vaarwegen te vergroten is ‘Varen doe je Samen!’ gelanceerd. Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van onder andere vaarwegbeheerders, beroepsvaart, hulpverleners en de watersportsector. Zie de website voor een overzicht van alle partners: http://www.varendoejesamen.nl/over-vdjs/partners.

Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven in knooppunten. Deze veilige adviesroutes zijn gebundeld in de zgn. knooppuntenboekjes en zijn digitaal beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter