Milieubewust omgaan met antifouling in de recreatievaart

http://Onderwaterverf-afspuiten-antifouling
12 oktober 2017  Laatste update: 15 maart 2023

 

Het Kennisnetwerk Biociden organiseerde op 24 oktober de bijeenkomst ‘Milieubewust omgaan met antifouling in de pleziervaart’. De bijeenkomst richt zich op regelgeving (biocidenbeleid en handhaving), voorlichting aan booteigenaren en de ontwikkeling van milieuvriendelijke alternatieven (innovatie).

Antifouling

De rereatievaart in Nederland levert een grote bijdrage aan ons welzijn, de gezondheid en de economie. Een continu aandachtspunt is dat veel middelen en onderwaterverven tegen aangroei van algen en schelpen aan boten schadelijk kunnen zijn voor het milieu. De overheid, organisaties in de watersportsector en fabrikanten van middelen proberen steeds een balans te vinden tussen goede werkzaamheid van middelen en minimalisatie van de milieubelasting. Regelgeving, voorlichting en innovatie zijn daarbij kernbegrippen.

Vervolgbijeenkomst

Dit KNB-event presenteerde een actueel overzicht van de laatste ontwikkelingen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en HISWA Vereniging organiseerden deze bijeenkomst. Zij willen bespreken wat er nodig is om milieubewust omgaan met antifouling te bevorderen. De bijeenkomst bouwt voort op een eerdere succesvolle bijeenkomst in 2015, die heeft geleid tot diverse activiteiten, met name gericht op voorlichting. De eerste resultaten van de voorlichtingscampagne werden dan ook gedeeld.

Voorlichting

Bovenstaande afbeelding is afkomstig uit de onderstaande voorlichtingsvideo over het gebruik van antifouling, een samenwerking tussen Milieu Centraal, HISWA Vereniging en Varen doe je Samen!. Deze laatste heeft ook een kennisartikel over antifouling op de website gepubliceerd. Tijdens de bijeenkomst zullen van de drie eerder genoemde organisaties sprekers aanwezig zijn voor demonstraties en vraaggesprekken.

Lees ook het artikel ‘Harmonisatie antifouling in de EU niet in Nederland’ op de website van de HISWA.

Vorig artikel Volgend artikel
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter